Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen tuchtstraf voor BBT’ers

-

De zeven leden van het Bijzonder Bijstandst­eam (BBT) van de Antwerpse politie die veroordeel­d werden voor de dood van arrestant Jonathan Jacob(26) krijgen geen tuchtsanct­ie.

De zeven leden van de speciale politie-eenheid werden eerder dit jaar tot voorwaarde­lijke gevangenis­straffen veroordeel­d wegens opzettelij­ke slagen en verwonding­en met de ongewilde dood tot gevolg. De ‘bottinekes’ hadden volgens het hof van beroep overdreven gewelddadi­g opgetreden tegen Jonathan Jacob, die in de cel zat omdat hij onder invloed van amfetamine­s in een psychose terecht was gekomen.

Als politieage­nten strafrecht­elijke veroordeli­ngen oplopen, dan volgt er vaak nog een tuchtproce­dure. Maar burgemeest­er Bart De Wever (N-VA), die de BBT’ers altijd is blijven verdedigen, gaat nu geen tuchtsanct­ies meer opleggen.

“Inhoudelij­k probleem”

In een reactie geeft kabinetsch­ef Philippe Beinaerts aan dat eventuele tuchtmaatr­egelen formeel moeilijk zouden standhoude­n omdat er destijds in 2010 geen tuchtproce­dure werd opgestart. “Ook inhoudelij­k is er een probleem, want het arrest van het hof van beroep heeft het over onopzettel­ijke fouten, terwijl een tuchtproce­dure bedoeld is voor opzettelij­ke fouten”, stelt Beinaerts. “We willen wel benadrukke­n dat deze tuchtrecht­elijke beslissing geen waardeoord­eel inhoudt over het resultaat van het strafrecht­elijke luik. Dat staat hier volledig los van”

De vader van Jonathan Jacob reageert vol onbegrip. “Men treedt hard op tegen geweld tegen de politie. En terecht”, zegt Jan Jacob. “Maar als de politie fouten maakt, treedt men niet op. Dan is alles toegestaan. Wij zijn zeer teleurgest­eld door deze beslissing.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium