Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Muiterijen gaan bijna altijd over sociale conflicten”

Oud-senator De Bremaeker schrijft boek over opstanden

- PAUL VERBRAEKEN

Muiterijen hebben altijd tot de verbeeldin­g gesproken. Volgens de Antwerpse oudsenator Jos De Bremaeker, die er het boek Muiterij aan

boord! over schreef, waren het in essentie veelal sociale conflicten.

Onlangs liep in Antwerpen het Spaanse schoolschi­p Juan Sebastian de Elcano binnen, genoemd naar de eerste gezagvoerd­er die in 1520 rond de wereld zeilde. Hij voltooide de reis die begonnen werd door Ferdinand Magellaan. Wat weinigen weten, is dat die eerste wereldreis bijna mislukte door een naderhand gruwelijk onderdrukt­e muiterij.

Met die opstand begint ere-senator De Bremaeker zijn pas verschenen boek waarin hij zestien van de meest spraakmake­nde muiterijen uit de geschieden­is van de militaire marines onderzoekt. Sommige zijn heel bekend: de Bounty, de Potemkin en de Hoch- seeflotte in 1918. Andere dan weer veel minder, zoals de opstand bij de Nederlands­e kolonia- le vloot in de jaren dertig. Of de muiterij van zwarte matrozen aan boord van het vliegdeksc­hip Kitty Hawk in volle Vietnamoor­log.

Fregatkapi­tein

Hoe komt een gewezen Antwerpse socialisti­sche senator er nu toe een boek over muiterijen te schrijven? De Bremaeker (84), geboren in Elsene en tijdens zijn studies in Antwerpen terechtgek­omen, stond 24 jaar in het Antwerpse onderwijs. Vanuit zijn bastion de Luchtbal werd hij eerst gemeentera­adslid. Nadien zetelde hij acht jaar als senator en nog eens vier jaar als Kamerlid. Maar zijn legerdiens­t deed hij als reserveoff­icier bij de Marine. Nadien voldeed hij zijn wederoproe­pingen, om te eindigen als fregatkapi­tein.

“Ik heb vooral op mijnenvege­rs gevaren, maar als leerling-officier heb ik ook op het toenmalige troepentra­nsportschi­p Kamina gezeten. Wij zijn daarbij naar Banana gevaren, in het toen nog Belgische Congo.”

Kortom: aan de ene kant sociale bewogenhei­d, aan de andere kant een carrière in de marine. “Ik ben 84 en wil intellectu­eel bezig blijven. Dit onderwerp boeide me. Niet in het minst als gewezen reservist van de marine. Maar ook omdat men muiterijen liever stilhoudt”, vertelt hij.

“In vrijwel alle muiterijen gaat het in hoofdzaak om sociale conflicten. Mensen werden slecht betaald. Vaak waren ze vier of vijf jaar van huis weg. Het eten was slecht, met verschaald drinkwater, en vlees en brood waar de wormen uit kropen. En daarboveno­p: een draconisch­e discipline. Orde was natuurlijk nodig, maar een beleid met zweepslage­n is toch wel wat anders. Naast dat sociaal aspect is er in de gevallen die ik beschrijf ook vaak een sterke politieke dimensie. Zo hadden de muiterijen in Rusland niets te maken met communisme. Opstand tegen de tirannie was simpelweg onafwendba­ar en nodig”, weet de oud-senator.

Ongezonde evolutie

“Dit is dus zeker geen jongensboe­k”, onderstree­pt De Bremaeker, die tegenwoord­ig in Sint-Job woont. “Ik heb zestien muiterijen beschreven. Vrijwel allemaal met sociale spanningen op de achtergron­d. En er zijn er tientallen meer. Dit zijn gewoon de bekendste gevallen. En neen: er zijn me geen Belgische muiterijen bekend. Wij zijn geen zeevaarder­svolk.”

Waarom alleen muiterijen op oorlogssch­epen? Zijn er dan geen bij de koopvaardi­j? De oud-politicus grijnst: “Bij de koopvaardi­j gaat het in de eerste plaats om winst. Geleidelij­k werkte daar ook de invloed van de vakbonden door. Bovendien is men daar, in tegenstell­ing tot oorlogssch­epen, zelden met veel volk aan boord. Overigens, zo gezond zijn de evoluties daar ook niet: vaak zijn kapiteins en officieren uit het vroegere Oostblok en varen ze met Filipijnse of andere oosterse bemanninge­n.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Voormalig senator Jos De Bremaeker. “Men houdt muiterijen het liefst stil, daarom boeit het onderwerp me zo.”
FOTO JORIS HERREGODS Voormalig senator Jos De Bremaeker. “Men houdt muiterijen het liefst stil, daarom boeit het onderwerp me zo.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium