Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Peter Van de Veire presenteer­t vanavond ‘Vlaanderen Feest!’ én zingt “Ingeborg komt zingen, ik zorg voor de toe-ri-toedoedie-doewow”

-

11 JULI

Politieke speeches en straffe verklaring­en, dat is de Vlaamse feestdag. Maar vanavond is er, naar goede gewoonte, ook weer de jaarlijkse Vlaanderen Feest!show, die wordt uitgezonde­n vanop de Antwerpse Grote Markt. Met optredens van onder meer K3, Christoff en Ingeborg. “En ik ga zelf ook heel even meezingen”, zegt gastheer Peter Van de Veire.

Het is ondertusse­n traditie op 11 juli: ter gelegenhei­d van de Vlaamse feestdag maakt Eén een muzikaal programma met uitsluiten­d Nederlands­talige muziek op de Grote Markt in Antwerpen. Dit jaar is dat niet anders.

“Het is mooi weer, we zitten buiten, de mensen zijn goedgezind”, zegt Peter Van de Veire. “Dan moet je niet met een ingewikkel­d programma afkomen. We willen dat iedereen vanaf de eerste noot meezingt.” Daarvoor brengen de artiesten een

bonte mix nummers van vroeger en nu, en niet alleen van zichzelf. “Zo hebben we Ingeborg. Die komt haar nieuwe cd promoten, en zingt daarom met plezier nog één keer Door de Wind uit 1989. Je moet daar zeker naar luisteren, want een opvallende figuur zal de plaats van Stef Bos innemen om de toe-ri-toedoedie-doewow te zingen in het refrein. Namelijk ikzelf

(lacht).”

“Ook Christoff, Bart Kaëll, Lady Linn, Get Ready en Van Echelpoel sieren de affiche. K3 komt ook, net als Karen Damen, die een nummer van Louis Neefs zal zingen. Voorts verwachten we Niels Destadsbad­er, maar dat gaat wel een krachttoer worden. Om 19u moet hij namelijk in Zottegem zingen, anderhalf uur later moet hij in Antwerpen zijn. Om hem bij ons te krijgen, zetten we een helikopter in.”

Niet helemaal live

Hoewel de affiche mooi oogt, ontbreken er toch enkele ‘usual suspects’. “Will Tura hadden we er graag bij gehad, maar die wordt al verwacht op de Grote Markt in Brussel. Ook Bart Peeters had

andere verplichti­ngen. Niet erg, onze uitzending is meer dan gevuld.” Opmerkelij­k:

het programma start om 21.10u op Eén, maar als je dan pas toekomt op de Grote Markt in Antwerpen, zal Vlaanderen Feest! al bijna afgelopen zijn. “We gaan rond 20.30u ter plekke van start en nemen ‘live on tape’ op”, legt de presentato­r uit. “Dat is niet zonder reden. Mensen die er vorige zomer bij waren, herinneren zich ongetwijfe­ld nog de zangeres – haar naam ga ik nu niet noemen – die haar nummer inzette en na een halve minuut riep dat ze opnieuw wou beginnen. Onder andere vanwege dat soort obstakels gaan we niet helemaal live.”

Vakantie

Van de Veire is in zijn element met de uitzending van Vlaanderen Feest! “Het is het enige tv-programma dat ik deze zomer maak op Eén. Ik denk wel eens terug aan de periode van Pop Up Live, toen we elke week met een muziekprog­ramma ergens in een Vlaams dorp stonden...”

“Ach, ik begrijp de zender wel. Soms moet je keuzes maken. Maar ik trek me al op aan het nieuws dat ik in het najaar Steracteur Sterarties­t opnieuw tot leven mag wekken. Hopelijk levert dat ook nieuw muzikaal talent op.”

Heeft Van de Veire nu dan vooral vakantie? “Presentere­n op MNM is er even niet bij, maar ik doe wel allerlei andere dingen. Ik presenteer de ploegvoors­telling van AA Gent, doe enkele shows met Café Flamand en presenteer Sing your

Song Live. Ik heb zelfs een interview bij Radio Minerva gegeven. Vervelen doe ik me niet.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium