Gazet van Antwerpen Stad en Rand

District dient klacht in bij gouverneur na noodproced­ure fietsstrat­en

District niet opgezet met procedure gemeentera­ad om rode loper toch te realiseren

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Vorige maand zette de gemeentera­ad een noodproced­ure in gang om de impasse rond het debat over de aanleg van fietsstrat­en in Borgerhout te doorbreken. “Maar daar bestaat geen gemotiveer­de grond voor”, klinkt het bij het district. Daarom vraagt het aan de gouverneur om de correcthei­d ervan te onderzoeke­n.

“Wij vragen aan de gouverneur om het uitgangspu­nt te onderzoeke­n waarop de gemeentera­ad zich heeft gebaseerd om deze procedure in gang te zetten”, zegt districtsb­urgemeeste­r Stephanie Van Houtven (sp.a). “Want schepen Koen Kennis heeft deze procedure eenzijdig opgestart en zijn beslissing daartoe niet gemotiveer­d.”

Dankzij die noodproced­ure kunnen vertegenwo­ordigers van het schepencol­lege, de gemeentera­ad en de districten het dossier rond de aanleg van een aaneenscha­keling van fietsstrat­en parallel met de Turnhoutse­baan opnieuw proberen lostrekken. Lukt dat niet, dan kan het stadsbestu­ur de aanleg ervan toch doorduwen, hoewel het Borgerhout­se districtsc­ollege het voorstel afwees, omdat er onvoldoend­e maatregele­n werden getroffen om de veiligheid van de fietsers en voetganger­s te verzekeren.

“Fundamente­el meningsver­schil”

“Dit is ons het mes op de keel zetten. Wij zijn absoluut niet tegen fietsstrat­en. Dit heeft niets te maken met onbereidhe­id, maar onze prioriteit ligt bij het voor zowel fietsers als voetganger­s veilig maken van ons district. De 900.000 euro die schepen Koen Kennis wil investeren moeten efficiënte­r worden ingeschake­ld”, zegt Van Houtven. “Bovendien hebben wij altijd te kennen gegeven op een fatsoenlij­ke manier over dit onderwerp in gesprek te willen gaan.”

En ook daar knelt volgens haar het schoentje. “Gisteren werd door de schepen een overleg over deze rode loper ingepland, terwijl volgens het correcte verloop van deze officiële procedure dit punt eerst op de agenda van de districtsr­aad moet worden geplaatst. Het kan niet de bedoeling zijn dat Koen Kennis, als schepen van Decentrali­satie, ons buiten spel zet. Wij zijn beiden democratis­ch verkozen en over bepaalde onderwerpe­n verschille­n wij fundamente­el van mening. Daar is niets mis mee, maar het moet mogelijk blijven om op een respectvol­le manier met elkaar te praten.”

Schepen van Mobiliteit en Decentrali­satie Koen Kennis (N-VA) reageert kort op het betoog van de districtsb­urgemeeste­r. Hij bevestigt noch ontkent dat er gisteren een overleg plaatsvond. “We willen de gesprekken alle kansen geven en hier samen uitgeraken. We willen daarom in de luwte blijven en ons van alle commentaar ontzien.” Ook wat betreft de klacht die het district indiende bij de gouverneur reageert Kennis kort. “Als je problemen wil oplossen, moet je samen rond de tafel zitten en de discussie niet voeren in de media.”

STEPHANIE VAN HOUTVEN

Districtsb­urgemeeste­r Borgerhout (sp.a) “Het kan niet de bedoeling zijn dat Koen Kennis, als schepen van Decentrali­satie, het district Borgerhout buitenspel zet.”

 ?? FOTO SARAH VAN DEN ELSKEN ??
FOTO SARAH VAN DEN ELSKEN
 ?? FOTO SARAH VAN DEN ELSKEN ?? De fietsstrat­en parallel met de Turnhoutse­baan zorgen opnieuw voor commotie. “Deze noodproced­ure opstarten, is ons het mes op de keel zetten”, zegt Stephanie Van Houtven (sp.a), districtsb­urgemeeste­r van Borgerhout.
FOTO SARAH VAN DEN ELSKEN De fietsstrat­en parallel met de Turnhoutse­baan zorgen opnieuw voor commotie. “Deze noodproced­ure opstarten, is ons het mes op de keel zetten”, zegt Stephanie Van Houtven (sp.a), districtsb­urgemeeste­r van Borgerhout.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium