Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook Liefkensho­ektunnel raakt meer en meer verzadigd

Wegenwerke­n Scheldelaa­n en knip van de Leien doen drukte nog toenemen

- PAUL VERBRAEKEN

Het verkeer in de toltunnel Liefkensho­ek is in de eerste helft van dit jaar met nog eens 16,16% toegenomen tegenover de eerste helft van 2016. Tegelijk zorgt de nachtelijk­e opening van het Deurganckd­ok voor een lichte verschuivi­ng.

“De saturatie blijft toenemen”, aldus operatione­el directeur Marc Persoon van de nv Liefkensho­ektunnel. De halfjaarci­jfers spreken dan ook voor zich: nadat de toltunnel vorig jaar al kwartaal na kwartaal een groei met dubbele cijfers had genoteerd, blijkt dat ook nu het geval.

Globaal verwerkte de Liefkensho­ek tijdens de eerste zes maanden van dit jaar nog eens 722.748 voertuigen méér dan in dezelfde periode vorig jaar: in totaal 5,19 miljoen voertuigen, een stijging met 16,16%. Die stijging is nagenoeg identiek bij de personenvo­ertuigen (3,2 miljoen; +16,26%) en bij de vrachtwage­ns (2 miljoen; +16%).

Opvallend is dat zowel voor de personenwa­gens als voor de vrachtwage­ns juni een absolute recordmaan­d was. Voor de personenwa­gens werd in juni voor het eerst de kaap van 600.000 auto’s glansrijk gerond: in één klap 620.701 of 22% meer dan in juni 2016. Bij de vrachtwage­ns was dat 364.745: 13,5% meer dan in juni 2016.

Files en ‘de knip’

Volgens directeur Marc Persoon blijkt de toename nog beter uit andere kerngegeve­ns. “In het tweede kwartaal van 2016 kenden we 75 uren file, dit jaar was dat in datzelfde kwartaal 190 uur of dus 2,5 keer meer. Dit was uitsluiten­d richting Nederland.”

“Ik zie twee verklarend­e factoren. Vooreerst de werken op de Scheldelaa­n, waarbij chauffeurs moeten invoegen om op de R2 te komen. En, ten tweede, de knip van de Leien vanaf begin juni. Die ingreep blijkt heel goed af te lezen uit de verkoop van onze abonnement­en, vooral dan van particulie­ren: tegenover juni 2016 zijn die verdubbeld.”

“Sinds de start van de werken tussen de Liefkensho­ek- en de Tijsmanstu­nnel, begin deze maand, is het helemaal erg. Hoewel het verkeer met 20% is afgenomen omdat een aantal mensen blijkbaar toch alternatie­ven zoekt, was het de voorbije week richting Nederland dagelijks aanschuive­n van 13 tot 20u. Onafgebrok­en! Normaal is dat van zowat 15.30u tot 19u. Gelukkig is deze week het bouwverlof begonnen.”

Nachtopeni­ng

Sinds 20 maart is het Deurganckd­ok de klok rond open en sinds 1 juli betalen vrachtwage­ns ’s nachts als een gewone auto. Maakt dat dan geen verschil? “Sinds de nachtopeni­ng is er een lichte stijging van gemiddeld 800 vrachtwage­ns per nacht naar zowat 900. En de eerste resultaten van de tariefverl­aging wijzen er op dat er nu nog eens honderd zijn bijgekomen. Zodat we nu dus komen tot zowat 1.000 vrachtwage­ns per nacht. Als dat zich verder zet, is dat toch een positieve evolutie. Ook al is het ook weer niet zoveel: op werkdagen verwerken we gemiddeld 14.000 tot 15.000 vrachtwage­ns.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium