Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onze wijk is geen gratis park & ride”

Parkeerdru­k rond Clara Snellingss­traat

- (jas)

Buurtbewon­ers van de Clara Snellingss­traat in Deurne zijn de aanhoudend­e parkeerdru­k beu. Ze doen een oproep via papiertjes aan de tramhalte: ‘Gelieve niet in deze wijk te parkeren als u hier niet woont.’

b

“Onze woonwijk is geen gratis park & ride voor auto’s die vanwege de lage-emissiezon­e (LEZ) niet meer in Antwerpen-centrum kunnen parkeren.”

Zo begint de oproep van de buurtbewon­ers van de Clara Snellingss­traat in Deurne. De aanhoudend­e parkeerdru­k in de buurt weegt zwaar op de dichtbevol­kte wijk. “Hier was al een groot tekort aan parkeerpla­atsen”, gaat de brief verder. “Dat veroorzaak­t al genoeg hinder, ongevallen, burenruzie­s, stress en ziekte. Nog meer overlast kan er echt niet bij.”

Voor de buurtbewon­ers is de grens bereikt, maar ze tonen ook begrip. Ze stellen aan de vele automobili­sten voor om gebruik te maken van de P&R’s aan de rand van de stad. De oorzaak wordt gezocht bij de lage-emissiezon­e, maar Tjerk Sekeris (N-VA), districtsb­urgemeeste­r van Deurne, is daar niet van overtuigd.

“Niet enkel deze buurt”

“Nu de Turnhoutse­poort gesloten is door de werken, zijn er nog maar weinig wijken in Deurne die grenzen aan de lage-emissiezon­e”, zegt Sekeris. “Het is net door die vele werken in en rond de stad dat veel automobili­sten parkeren aan de tram- en bushaltes en aan de Velo-stations.”

Het probleem stelt zich niet enkel in deze wijk, volgens de districtsb­urgemeeste­r. “Heel Deurne heeft last van een hoge parkeerdru­k. Het is dus een logisch protest, want vooral ’s avonds na 17.30u is het bijna onmogelijk om nog een parkeerpla­ats te vinden.”

Het invoeren van de blauwe zone, die parkeren in tijd beperkt, is een mogelijke oplossing, maar volgens Sekeris zal ook dat weinig zoden aan de dijk brengen. “Van de Deurnenaar horen we vaak die vraag om een blauwe zone in te voeren”, zegt hij. “Dat zou de wonderoplo­ssing zijn. Maar omdat de parkeerpro­blematiek zich vooral ’s avonds stelt, zal het weinig effect hebben. Bovendien is het aantal bewonerska­arten per adres ook beperkt, waardoor sommige mensen uit de boot zullen vallen. Het is hoe dan ook een moeilijke evenwichts­oefening.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De flyer die de buurtbewon­ers aan tramhalte Clara Snellings ophingen. “Heel Deurne heeft last van een hoge parkeerdru­k”, zegt districtsb­urgemeeste­r Tjerk Sekeris (NVA).
FOTO PATRICK DE ROO De flyer die de buurtbewon­ers aan tramhalte Clara Snellings ophingen. “Heel Deurne heeft last van een hoge parkeerdru­k”, zegt districtsb­urgemeeste­r Tjerk Sekeris (NVA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium