Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bewoners maken zich op voor een groene zomer

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

JOOST LOVENIERS Bewoner Nottebohms­traat “Tijdens dit project willen we ons afschermen van de drukke en vervuilde Plantin en Moretuslei en onze straat transforme­ren tot een groene cocon.”

structurel­e ingrepen die de bewoners willen verwezenli­jken. “Onze boomspiege­ls bijvoorbee­ld, die zijn een trekpleist­er voor sluikstort­ers. We zouden ze graag willen uitbreiden en er bloemen in aanplanten. Daarnaast zijn we nu al bezig met het aanleggen van geveltuine­n. En van een tuincentru­m dat ermee stopt, kregen we zo’n 250 bloembakke­n die we nu aan het vol planten zijn.”

Maar daar stopt het niet. “We hebben nog veel meer ideeën: zo zouden we graag moestuintj­es installere­n op bepaalde delen van het voetpad. Ook hebben we het plan om enkele parkeerple­kken op te offeren en er gezellige zithoekjes van te maken. Daarnaast dienden we een aanvraag in om een deel van de straat af te zetten, zodat we daar een hele groene oase kunnen inrichten.”

Bij dit hele project willen ze zo veel mogelijk mensen uit de straat betrekken. “Zo leren we meteen onze buren beter kennen.”

Na afloop hopen de bewoners de positieve elementen die uit dit experiment voortvloei­en mee te kunnen geven aan de beleidsmak­ers. “In de hoop dat zij ermee aan de slag gaan tijdens de defini- tieve heraanleg van onze straat.”

Het Kiel: Pieter Génardstra­at

De bewoners van de Pieter Génardstra­at stelden zich om een andere reden kandidaat: zij wil- len tijdens deze zes weken vooral een mobiliteit­sexperimen­t in hun straat uitvoeren. “We hebben hier vaak te kampen met spookrijde­rs en sluipverke­er. Dat maakt dat dit een erg onveilige straat is en ouders hun kinderen binnenhoud­en. Door de straat voor de helft autovrij te maken, willen we bekijken wat er mogelijk is wanneer de auto voor een tijdje van de troon wordt gestoten en de straat opnieuw van de mensen is”, vertelt bewoonster Christine Huyge. “Bovendien leven we hier met erg veel nationalit­eiten samen en eigenlijk kennen we elkaar niet zo goed. Door samen te bouwen aan deze tuinstraat kan daar veranderin­g in komen. Het enthousias­me is alvast ontzettend groot hier in de buurt.”

En ook hier worden de handen al volop uit de mouwen gestoken. “We hielden een workshop op straat om ideeën voor de uitvoering te sprokkelen. Zo zullen we op vraag van de kinderen een ‘blotevoete­npad’ installere­n. Er komen grastapijt­en, een houten constructi­e met buurtbar, een speeleilan­dje, groensling­ers, massa’s planten en geveltuine­n. Zo hopen we een oase te zijn in de hectische verkeerssi­tuatie op het Kiel.”

Zurenborg: Nottebohms­traat

En ook in de Nottenbohm­straat slaat men de handen in elkaar om de straat stevig te vergroenen. “We zijn al begonnen met het aanleggen van geveltuint­jes. Helaas werd een deel ervan op korte tijd al twee keer vernield”, vertelt bewoner Joost Loveniers. “Maar we geven de moed niet op. Onze straat kijkt uit op de Plantin en Moretuslei: een drukke, vervuilde straat. Tijdens dit project willen we ons daarvan afschermen en onze straat transforme­ren tot een groene cocon. Iedereen kent elkaar en er bestaat een algemene eensgezind­heid om deel te nemen aan dit experiment. Voor ons is het belangrijk om verder te werken aan een permanente vergroenin­g. Na zes weken het groen weggooien, dat druist in tegen onze visie. Daarom willen we inzetten op geveltuint­jes, groensling­ers en een mooie fietsensta­lling waarvan het onze stille hoop is dat die na zes weken mag blijven en kan uitgroeien tot een groen eilandje. Alleszins zullen we in september dit experiment afsluiten met ons traditione­le straatfees­t: dat moet het hoogtepunt worden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium