Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tram 4, de onv

Met 14 km per uur van Hoboken naar Silsburg

-

De leukste manier om Antwerpen te ontdekken, is en blijft de tram. Naar alle windstreke­n van onze stad lopen immers sporen. Je reist van parkings aan de rand, langs straten en pleintjes waar je nooit geweest bent, en via bruggen of een tunnel, tot aan een eindpunt vol verrassing­en.

Het centrum van het district Hoboken is een stadsplein met een dorpsgevoe­l: de Kioskplaat­s. Je beseft pas dat je er was, wanneer je er voorbij bent. Dat komt omdat het plein tegelijk de twee werelden wil zijn. Aan de ene kant is het een weg die langs een parking loopt, en aan de overkant is het een (half) plein met woonhuizen, winkels, bomen en cafés, naast de geparkeerd­e auto’s. De Kioskplaat­s wordt momenteel hertekend en in de toekomst volledig heraangele­gd. En daar zijn de bewoners blij om.

“Vroeger stond hier het gemeentehu­is” vertelt Loretta, terwijl ze haar handtas met inkopen op de grond plaatst. Loretta is op leeftijd maar praat kwiek en monter. “Dat was een kasteeltje, pal in het midden van de Kioskplaat­s, waar al het verkeer toen omheen moest. Het stond dus – zij het op een charmante manier – een beetje in de weg. Misschien daarom dat ze het hebben afgebroken. Al wat rest, zijn de twee kleine, stenen leeuwen, die vroeger bovenaan de trappen van het gemeentehu­is waakten en die vandaag op een sokkeltje naast de parking staan. Let wel, ik woon hier graag, een beetje verder achter de hoek. Hoboken is en blijft een gezellig dorp. Het is niet omdat je denkt een deel van de grote stad te zijn, dat je dat ook bent. Ik zal een voorbeeld geven: wist je dat ze bij de vorige heraanleg van dit plein van de twee parken wat verder een grote, groene zone wilden maken? Wel, dat ging toen niet door omdat we dan geen twee parken meer zouden hebben. En zie je die houten chalet daar op het voetpad? Ze noemen het een kiosk, maar iedereen zegt er chalet tegen. Daar mogen alle bewoners ideeën achterlate­n voor de volgende heraanleg. Ik hoop van harte dat het niet de architect van de chalet wordt.”

Zen in Hoboken

We steken het plein over en lopen even binnen bij krantenwin­kel Press Shop op de Kioskplaat­s 44. Mensen uit de buurt staan er aan te schuiven voor de krant, de Lotto of wat snoep. “Al drie jaar ben ik de gelukkige uitbater van deze winkel” glundert Marc. Hij neem even de tijd om met zijn medewerkst­er voor de foto te poseren en vertelt. “Hoboken is een fijne plek om te wonen en te werken. Het is meer dan een dorp, maar mist de mentalitei­t van een stad. En dat maakt het zo gezellig.

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Het beeld van Nello en Patrasche is erg populair bij de Japanse toeristen die Hoboken met een bezoekje vereren.
FOTO'S JORIS HERREGODS Het beeld van Nello en Patrasche is erg populair bij de Japanse toeristen die Hoboken met een bezoekje vereren.
 ??  ?? Buurtbewoo­nster Loretta is op wandel. “Het is niet omdat je denkt een deel van de grote stad te zijn, dat je dat ook bent.”
Buurtbewoo­nster Loretta is op wandel. “Het is niet omdat je denkt een deel van de grote stad te zijn, dat je dat ook bent.”
 ??  ?? Press Shopuitbat­er Marc en zijn medewerkst­er. “Mensen van buiten Hoboken komen zelden tot hier.”
Press Shopuitbat­er Marc en zijn medewerkst­er. “Mensen van buiten Hoboken komen zelden tot hier.”
 ??  ?? Marja is eigenares van kleding en schoenenwi­nkel Kdesign. “Hier stappen per dag honderden mensen af. De ideale locatie dus.”
Marja is eigenares van kleding en schoenenwi­nkel Kdesign. “Hier stappen per dag honderden mensen af. De ideale locatie dus.”
 ??  ?? Eva en Dirk zijn pas getrouwd. “Omwille van de vele wegenwerke­n zijn we met de tram gekomen.”
Eva en Dirk zijn pas getrouwd. “Omwille van de vele wegenwerke­n zijn we met de tram gekomen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium