Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb liever dat er geen familie op bezoek komt”

-

P hilippe Gilbert is bezig aan de twintigste grote ronde in zijn carrière, goed voor 348 koersdagen, negen ritzeges en de leiderstru­i in de Tour en de Vuelta. In twintig snelle vragen legt Gilbert de zin en onzin bloot van drie weken koersen na elkaar. “Maak grote rondes twee weken lang. De uitslag zal precies dezelfde zijn.”

Philippe, in je eerste grote

b ronde – de Giro van 2004 – eindigde je 32ste in het klassement. Nadien heb je nooit beter gedaan. Nooit willen weten wat je waard was als klassement­srenner?

“Neen, nooit. (zucht) Het is te lastig. Ronderenne­rs hebben een andere manier van leven. Je moet bijna anorectisc­h zijn. Ik zou niet weten wat ik fysiologis­ch waard ben. Vraag het aan hem daar (wijst naar Fred Grappe, coach bij FdJ, die in zelfde hotel zit, red.). Hij was mijn eerste trainer destijds. Ik had iets kunnen doen in een grote ronde, maar nooit kunnen winnen.”

Je hebt sinds 2004 elk jaar

b minstens één grote ronde gereden. Waarom?

“Ik vind dat belangrijk. Ik wil er gewoon altijd minimum één rijden. Vroeger om sterker te worden, nu om mijn niveau vast te houden.”

Je won vijf ritten in de Vuelta,

b drie in de Giro, één in de Tour. Hoe leg je die verdeling uit?

“Simpel: de Vuelta valt in het najaar.

Kijk de statistiek­en maar na: dat is de periode waarin ik op mijn best ben. Ook in het eendagswer­k won ik dan het vaakst. Nu, de Giro is wel veranderd. Tegenwoord­ig heb je negen of tien aankomsten bergop. Vorig jaar moesten we zelfs drie, vier keer bergop starten. Pff, dat was niet leuk meer.”

b Van de Giro 2004 tot de Tour van 2017: welke item reisde overal met je mee?

“Niks speciaals. Ik heb geen geluksbren­ger of zo. Een potje gel, telt dat ook?”

Wie zie je als de grootste

b ronderenne­r van jouw generatie?

“Zonder grote voorkeur, maar ik hou wel van Chris Froome. Geen mooie stijl op de fiets, maar hij maakt wel koers. Die aanval met Sagan vorig jaar: wegrijden in de wind, je moet het durven.

In de winter trainen we vaak samen in Monaco, maar ik ben blij dat ik hem al ken van voor zijn grote succes. Toen hij nog bij Barloworld reed, praatten we al veel in het peloton. Zo hebben we een eerlijke relatie opgebouwd, zonder andere belangen.”

Wie was in twintig grote rondes

b de aangenaams­te ploegmaat om de kamer mee te delen?

“Eén naam? Ik lag graag bij Amaël Moinard. Met hem heb ik twee Tours, twee Vuelta’s en één Giro gedaan. We hadden hetzelfde ritme, praten over dezelfde dingen, keken naar dezelfde programma’s. Hij had leuke series op zijn laptop staan, iets waar ik zelf vergat aan te denken. Een goeie kamergenoo­t snurkt niet en verdraagt de airco. Van mij moet die overal opstaan. Nu lig ik bij Zdenek Stybar. Ook supergoed.”

Waar zijn de hotels het slechtst?

b Giro, Tour of Vuelta?

“Nu is het beter, maar vroeger had je minstens één keer per week dikke pech. Gelukkig heb ik het nooit zo slecht geweten dat we niet konden blijven. Soms vertrekken teams gewoon. BMC heeft het ooit gedaan in het Baskenland. Mijn criteria? Ik heb niet graag vast tapijt, omdat ik licht allergisch ben aan huisstofmi­jt. En matrassen zijn superbelan­grijk, maar in deze Tour brengen we die zelf mee, dankzij sponsor Latexco.”

Was een van je 348 koersdagen

b in grote rondes zwaarder dan alle andere?

“Rit zestien van de Giro naar Monte Petrano. Carlos Sastre won en ik kwam binnen op meer dan 38 minuten. Constant bergop, temperatur­en van 45 graden, acht uur en twaalf minuten in totaal op de fiets. Het laatste uur was er geen volgwagen meer en dus ook geen drank. Extreem.”

Heb je ooit gehuild in een grote

b ronde?

“Ik denk na… Neen, volgens mij niet. Niet van blijdschap en niet van ellende. Ik heb wel veel renners zien huilen. Gisteren Warren Barguil nog, neen?”

Je moet kiezen: een grote ronde

b zonder koffie of zonder wifi?

“Laat die wifi dan maar. Koffie is superbelan­grijk. Ik drink er ‘s ochtends twee of drie. Dat is aan de lage kant, want er zijn renners die er zeven of acht nemen voor de start. Ik probeer het te beperken.”

zwaarderb Zijn grote sinds rondesje vader mentaal bent geworden?“Jawel. En toch heb ik liever dat er geenop een familie rustdag. op Ik bezoekben altijd komt, erg zelfs moe niet en wil dan liever geen verplichti­ngen. Bij Quick.Step bestaan er geen regels over bezoek, bij BMC waren die er wel: niet in hetzelfde hotel slapen, liever geen bezoek ook in het hotel. Dat werd met zoveel woorden gezegd.”

b Bestaat er vrije tijd in een grote ronde?

“Nauwelijks. Vandaag op de rustdag ben ik wel alleen gaan fietsen. Daar kan ik echt nood aan hebben. Dan rijd ik lukraak weg: links, rechts, links. Zonder kaart of zonder de weg te kennen. En dan via kleine baantjes zachtjes aan terugkeren. Prachtig.”

b Moet een grote ronde altijd drie weken duren?

“Ik vind van niet. Het verschil is doorgaans gemaakt voor de laatste week en dan is het alleen nog controlere­n. Zoals de situatie nu: de Tour is bijna gereden. Los van pech of ziekte: maak een grote ronde twee weken lang en de uitslag zal precies dezelfde zijn.”

b Worden grote rondes interessan­ter met acht in plaats van negen renners per ploeg?

“Ja. Het zou een ontsnappin­g meer kans geven. Neem de rit naar La Planche des Belles Filles in deze Tour. We reden met acht voorop, van wie er vijf vol mee trapten: Voeckler, Van Baarle, Boasson Hagen, Bakelants en ik. Toch vijf grote motoren die vol draaiden. Maar zelfs dan bleven we niet voorop. Als ploegen maar acht renners hebben zullen ze misschien twee keer nadenken voor ze op een vlucht gaan jagen.”

Moeten ritten in grote rondes

b altijd minder dan 200 km lang zijn?

“Pff… Moeilijk. Het is heel lastig geworden om steden te vinden die willen betalen voor een aankomst. Zeker in het midden van Frankrijk, waar er al niet veel grote steden zijn. En al helemaal geen steden met geld. Ik ben voorstande­r om ook in de Tour één keer per week op een circuit te rijden. De Giro en de Vuelta hebben dat al gedaan. Dan ben je twee, drie dagen op hetzelfde hotel, wat de staf ook ruimte geeft om te ademen. En je kan business maken met VIP-pakketten langs het parcours.”

Hoeveel sprintetap­pes mag een

b grote ronde maximaal hebben?

“Ook een moeilijke. Ik zit momenteel in de ploeg met de beste sprinter, dus ik ben bevooroord­eeld. Ik wil wel ijveren voor meer ritten die er tussenin hangen. Waar je in de laatste twintig kilometer twee, of drie colletjes van pakweg vijf kilometer hebt, met een maximaal percentage van vijf, zes procent. Dan hebt je dat spanningse­lement: misschien blijven de vluchters voorop, misschien raken de sprinters er toch over.”

Wat is het mooiste moment van

b de dag in een grote ronde?

“’s Avonds aan tafel zitten met de ploegmaats. Dan komen de verhalen naar boven. Iedereen beleeft een rit altijd anders. Ik herinner me een etappe

in deze Tour waarvan ik dacht: tranquil, niks gebeurd onderweg. En dan hoor je de verhalen aan tafel: Heb je die zien vallen? En die? En die lag er ook bij.”

b Je hebt je contract met twee jaar verlengd bij Quick.Step. Is dat het laatste contract uit je carrière?

“Niet per se. Ik wil gewoon nog minimum twee jaar verder doen.”

b Win je nog een rit in je twintigste grote ronde?

“Ik hoop het. Maar mijn conditie was niet top de eerste tien dagen. Anderzijds mag ik ook niet klagen: ik ben niet gevallen en niet ziek geworden. Ik kan zeker verbeteren.”

Na de Ronde van Vlaanderen gaf

b je je ploegmaats een Stromer eBike cadeau, na de Amstel een B&O luidspreke­r. Wat wordt het bij een overwinnin­g in de Tour?

“Moet ik eens over nadenken Maar sowieso wil ik altijd iets teruggeven. Bedankt en merci is te weinig.

Bij cash geld zijn er veel fiscale implicatie­s en het is minder persoonlij­k. Iedereen was heel verrast over die cadeaus. Blijkbaar hadden de meesten dat nooit eerder gehad van hun kopman. Dat heeft mij dan weer verrast.”

Philippe Gilbert ‘‘Maak een grote ronde twee weken lang en de uitslag zal precies dezelfde zijn.’’

 ??  ?? FOTO BELGA
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium