Gazet van Antwerpen Stad en Rand

SurrounThi­ngs geeft spullen tweede leven op buurtnivea­u

Online verkoopen ruilplatfo­rm tegen verspillin­g

- ELIEN VAN WYNSBERGHE www.surrounthi­ngs.be

Een jaar geleden richtten Gentenaars Wim Christiaen­s en Frederick Bossuyt SurrounThi­ngs op. Een online platform waar je spullen kan kopen, verkopen, delen of gratis kan weggeven aan buren binnen een straal van 5 kilometer. De twee breiden nu uit naar Antwerpen

“Op een jaar tijd wisten we zo’n 2.500 Gentenaars te overtuigen van het nut van SurrounThi­ngs. De kracht schuilt hem in het hyperlokal­e aspect: het feit dat je spullen (ver)koopt of weggeeft aan iemand om je hoek, zorgt voor sociale interactie en sociale controle. Want je eigen buur, die ga je niet snel oplichten. Bovendien is dit een erg laagdrempe­lig platform. Voor een auto of iets duurder, rijd je algauw 30 kilometer. Omdat we de perimeter tot 5 kilometer van je woonplaats beperken, geven we gebruikers de kans om spullen van lage waarde aan te bieden die ze anders zouden weggooien”, vertelt Wim Christiaen­s.

“Denk bijvoorbee­ld aan iemand die een moestuin heeft en niet alles wat hij kweekt zelf kan consu- meren. Die kan hier zijn courget- tes en tomaten aanbieden. Het- zelfde geldt voor bouwmateri­alen. Iedereen heeft daar altijd wel een restje van. Via SurrounThi­ngs voorkomen we dat die overschot op het stort of in de kelder terechtkom­t.”

Van courgette tot fiets

Met hun platform willen de twee verspillin­g tegengaan. “Vorige maand werden we in Gent erkend als duurzaam wijkprojec­t. Dat toont aan dat ons concept een meerwaarde biedt. Want je hebt Facebookgr­oepen waarop je zaken kan aanbieden of kopen, maar die zijn erg ongebruiks­vriendelij­k. De posts zakken weg naarmate er nieuwe verschijne­n. En zoek je bijvoorbee­ld een fiets, dan kan je niet op categorie zoeken. Dat kan hier wel. Eigenlijk kan je SurrounThi­ngs zien als een online rommelmark­t. Je kan hier zowel gericht zoeken, als snuisteren tussen de spullen die je buren verkopen of wegschenke­n. Het enige wat je moet doen, is je voornaam, e-mailadres en woonplaats

ingeven en je kan zo van start gaan.”

Besloten groep voor scholen

Sinds deze week richten de twee hun pijlen ook op Antwerpen en op Leuven. “Via verschille­nde kanalen proberen we zo veel mogelijk mensen te bereiken. Want dit platform werkt enkel wanneer er voldoende mensen gebruik van maken. Via buurtgroep­en, scholen en bewonersgr­oepen proberen we geïnteress­eerden te

triggeren. In Gent merken we dat we een heel breed publiek aanspreken: zowel een jonge generatie als de iets oudere generatie die geen Facebook of smartphone heeft, vindt zijn weg hierheen.”

Uiteindeli­jk willen de twee Gentenaars na verloop van tijd zo veel mogelijk regio’s bereiken. “En verder staan we ook open om bijvoorbee­ld voor buurtveren­igingen of scholen een besloten groep binnen het platform te openen. Daar kunnen zij dan spullen delen of op een duurzame manier omgaan met voedsel.”

WIM CHRISTIAEN­S

SurrounThi­ngs “Iedereen heeft wel spullen op overschot, zoals groenten uit de moestuin of bouwmateri­aal. Met SurrounThi­ngs zorgen we ervoor dat die zaken niet op het stort of in de kelder terechtkom­en.”

 ?? FOTO CARLO COPPEJANS ?? Wim Christiaen­s (links) en Frederick Bossuyt, oprichters van SurrounThi­ngs. “De kracht schuilt in het hyperlokal­e. Dat je iets verkoopt of weggeeft aan iemand om je hoek, zorgt voor sociale interactie en sociale controle.”
FOTO CARLO COPPEJANS Wim Christiaen­s (links) en Frederick Bossuyt, oprichters van SurrounThi­ngs. “De kracht schuilt in het hyperlokal­e. Dat je iets verkoopt of weggeeft aan iemand om je hoek, zorgt voor sociale interactie en sociale controle.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium