Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ArcelorMit­tal is Europese topvervuil­er

Gentse staalfabri­ek kreeg vorig jaar nog nieuwe milieuverg­unning

- RUBEN MOOIJMAN

De Gentse staalfabri­ek ArcelorMit­tal stootte in 2015 bijna 6 procent uit van alle zware metalen die in Europa de lucht werden ingepompt. Slechts drie fabrieken stootten er nog meer uit.

Zestien ton lood ging er in 2015 via de schoorsten­en van ArcelorMit­tal in Gent de lucht in. Ruim de helft meer dan het jaar voordien. Vijf ton zink, 684 kilogram koper, 193 kilogram chroom en 226 kilogram cadmium. Geen wonder dat de staalfabri­ek tot de zwaarste vervuilers van Europa behoort. Van alle zware metalen die 35.000 industriël­e installati­es in Europa samen uitstootte­n, kwam 5,8 procent van ArcelorMit­tal in Gent.

Dat kwam gisteren aan het licht toen het Europese milieuagen­tschap de cijfers van het Europese vervuiling­sregister online zette. Slechts drie fabrieken stoten meer zware metalen uit. Eentje in het Duitse Ruhrgebied, een in Estland en een in Slovakije.

Bovendien staat de Gentse staalfabri­ek ook in de Europese top tien wat betreft fijn stof. Slechts acht fabrieken in Europa stoten meer uit. Vooral staalfabri­eken in Groot-Brittannië doen het in dat opzicht slecht.

Vorig jaar kreeg ArcelorMit­tal nog een nieuwe milieuverg­unning van de provincie Oost-Vlaanderen. Daarin moest het bedrijf beloven de uitstoot van fijn stof en stikstofox­ide gevoelig te vermindere­n. De beloftes maken deel uit van het luchtactie­plan voor Gent, dat minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) vorig jaar lanceerde. Uit dat plan blijkt dat ArcelorMit­tal verantwoor­delijk is voor 73,5 procent van het fijn stof dat de industrie in de Kanaalzone uitstoot. Wel blijkt dat de luchtkwali­teit in de kanaalzone de afgelopen jaren al sterk verbeterd is.

Het Gents Milieufron­t tekende vorig jaar bezwaar aan tegen de nieuwe milieuverg­unning. “Wij hadden graag gezien dat de stad Gent het bedrijf tot nog meer inspanning­en had verplicht”, zegt voorzitter Sam Van den Plas. “Vaak komt men dan met de stelling dat de fabriek dan internatio­naal niet meer concurrent­ieel zou zijn, en er jobs verloren gaan. Maar die mythe moeten we doorprikke­n. Wij zijn voor jobs, maar die hoeven niet samen te gaan met vervuiling.”

In een reactie zegt ArcelorMit­talwoordvo­erster Heidi Lippens dat het bedrijf op het vlak van milieu tot de best presterend­e staalbedri­jven ter wereld behoort en overal de best beschikbar­e technieken toepast om de uitstoot te beperken. Tien tot vijftien procent van de investerin­gen gaat naar milieutech­nologie. Zo is het energiever­bruik de afgelopen twintig jaar met dertig procent gereduceer­d. Het bedrijf geeft wel toe dat de fijnstofno­rmen niet altijd gehaald worden.

ArcelorMit­tal is de enige Belgische fabriek die tot de zware vervuilers behoort. Andere kleine lidstaten met een progressie­f milieubele­id, zoals Oostenrijk, Nederland of Denemarken, hebben geen enkele zwaar vervuilend­e fabriek. De grootste vervuilers staan in Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Polen.

 ??  ?? FOTO ERIC VIDAL
FOTO ERIC VIDAL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium