Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gedumpt in de Sahara

- BRAM VERMEULEN

Steeds meer WestAfrika­anse migranten worden achtergela­ten in de woestijn van het grensgebie­d tussen Niger en Libië. De mensensmok­kelaars leggen de schuld bij de EU: “Niger krijgt van Europa 1 miljard euro, maar wij zien daar niks van.” De EUambassad­eur in Niamey reageert boos: “Die lui zijn criminelen die achter de tralies horen.”

Ze hadden de hele nacht doorgerede­n. De chauffeur van de Toyata Hilux 4x4 moest vol op het gaspedaal trappen om door het Saharazand te komen in het grensgebie­d tussen Niger en Libië. Thermo Amadou uit Guinee (25) zat achter op de rand van de pick-up, tussen 24 andere migranten die met hem meereisden.

Plots stond de auto stil. De chauffeur verontschu­ldigde zich: hij moest bijtanken als ze de grens met Libië wilden halen. Daarom vroeg hij zijn passagiers om uit te stappen. Het zou niet veilig zijn om samen met hen naar de hoofdweg terug te keren voor brandstof. De politie en geheime dienst arresteerd­en smokkelaar­s daar tegenwoord­ig onherroepe­lijk. “Ik ben zo terug”, verzekerde de chauffeur hen.

Ze wachtten een etmaal. Er waren geen bomen om te schuilen, alleen korte struikjes. Mobiele telefoons had de smokkelaar bij vertrek in beslag genomen in het Nigerese Agadez, de smokkelhoo­fdstad van West-Afrika. Ieder had wel tien liter water bij zich. Ze besloten te gaan lopen. Het was 11u in de ochtend. 43 graden. Agadez lag een dag rijden achter hen, Libië twee dagen rijden voor hen. Terugkeren was de enige optie. Dit was niet de reis die ze beloofd was, toen ze uit Guinee vertrokken. Amadou’s vriend Messi (“zo noemen we hem”) had hem vanuit Frankrijk moed ingepraat: “In Ecowas, het regionale samenwerki­ngsverband van West-Afrikaanse landen, kun je vanuit Guinee ongestoord de grens van Mali en Burkina Faso passeren. Al wat je hoeft te laten zien, is je identiteit­skaart en een buskaartje. Dan sta je in vier dagen in Agadez. Daarna is het hooguit acht dagen naar Lampedusa.” Dat had Messi gezegd.

Migratiest­op

Wat ze Thermo Amadou niet hadden verteld is dat in Agadez alles in de afgelopen maanden is veranderd. De politie knijpt niet langer een oogje toe, er kijken nu geheim agenten mee. De Nigerese politie wordt getraind door het Europese agentschap EUCAP, dat agenten leert hoe ze smokkelaar­s en hun klanten moeten arresteren.

Niger is het armste land van Afrika, maar krijgt uit Brussel het meeste geld per hoofd van de bevolking: opgeteld meer dan een miljard euro. Ingeklemd tussen buurlanden waar jihadisten steeds meer terrein opeisen, is Niger Europa’s laatste hoop om de trek naar de Middelland­se Zee te stoppen. De Internatio­nale Organisati­e voor Migratie bevestigde onlangs het succes van die samenwerki­ng. In mei telde de organisati­e nog maar 7.000 migranten die vanuit Agadez naar de grens met Libië vertrokken. Vorig jaar waren dat er zeker tien keer zoveel.

Smokkelaar­s woedend

Wat ze de reiziger uit Guinee evenmin hadden verteld, is dat de smokkelaar­s van Agadez woedend zijn. Zeker honderd smokkelaar­s zitten in de gevangenis van Agadez. “Ze hebben Agadez de nek omgedraaid”, zegt Bachar Ama. Hij is hoofd van “de lijn”, zoals hij zelf zegt, zeg maar leider van de vakbond voor smokkelaar­s. “Er komt een miljard euro uit Brussel naar Niger, maar wij hebben nog niks gezien.” Smokkelaar­s streken wekelijks twee tot drie miljoen CFA op, zo’n 5.000 euro.

Maandag was vertrekdag, de smokkelaar­s reden in konvooi met een escorte van het Nigerese leger tegen bandieten. Het was een systeem waar iedereen van profiteerd­e: de smokkelaar­s, de politieage­nten en de migranten. “Nu bieden ze ons eenmalig een uitkering van 800 euro”, legt Ama uit. “Wat kun je in Agadez beginnen met 800 euro?”, vraagt hij. “We kennen niks anders dan transport.”

Veel jonge smokkelaar­s verkiezen het oude vak boven de weinig sexy ontwikkeli­ngsproject­en waar de EU over spreekt: uienteelt, metaalbewe­rking, zonne-energie. Uit angst om opgepakt te worden, mijden ze de vertrouwde hoofdweg naar Libië. In plaats daarvan rijden ze om. Daar is meer diesel voor nodig en meer water. Sommige smokkelaar­s raken de weg kwijt en komen om het leven met hun klanten. Velen laten de migranten achter

om bij terugkeer naar de hoofdweg arrestatie te voorkomen.

Sinds begin mei werden al 760 migranten gered uit de woestijn. De nationale garde wordt vrijwel dagelijks gebeld. “De smokkelaar­s hebben geen geweten meer”, klinkt het.

“Het is allemaal de schuld van Europa”, verdedigen jonge smokkelaar­s zich. Volgens hen worden de chauffeurs gearrestee­rd als ze extra water of brandstof gaan halen. “En dan blijven hun klanten in de woestijn achter.”

Het zijn beschuldig­ingen die de stem van de ambassadeu­r van de Europese Unie in de hoofdstad Niamey doen overslaan. “Het zijn criminelen. Deze lui horen achter de tralies, en nergens anders.”

“Ik kan niet meer”

Van die discussies had Thermo Amadou geen weet toen hij in mei Guinee verliet, toen de boel in Agadez al op springen stond. In vol vertrouwen stapte hij op de pick-up. Dat hij niet veel later te voet zou moeten terugkeren voor een moordende trektocht door de woestijn, had hij niet zien aankomen. Die voetreis zou negen dagen duren. Zijn water spaarde hij zo veel mogelijk. Maar niet iedereen dacht zo ver vooruit. Ze moesten delen, met steeds minder water. Een voor een bezweken de vluchtelin­gen in zijn groep. In de Sahara komt de dood ineens, met maar een paar woorden: “Ik kan niet meer.” Slechts enkelen overleefde­n, onder wie Amadou en zijn landgenoot Diallo Mamadou Djuldé.

De twee werken nu in de bouw, tot ze genoeg geld hebben om terug te gaan naar Guinee. Hun chauffeur hebben ze nooit meer gezien.

 ??  ??
 ?? FOTO SVEN
TORFINN ?? Sinds begin mei werden al 760 uitgeputte migranten gered uit de woestijn. Maar velen redden het niet.
FOTO SVEN TORFINN Sinds begin mei werden al 760 uitgeputte migranten gered uit de woestijn. Maar velen redden het niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium