Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Screening voor Tomorrowla­nd is niet wettig”

Privacycom­missie en federale politie lijnrecht tegenover elkaar over screening bezoekers

- (dvd)

De federale politie heeft de bezoekers die over anderhalve week naar dancefesti­val Tomorrowla­nd in Boom trekken gescreend en op basis daarvan wordt 38 festivalga­ngers de toegang geweigerd. “Maar die screening is onwettig omdat ze een inbreuk is op de persoonlij­ke levenssfee­r en omdat ze discrimine­ert”, zegt de Privacycom­missie. Ze kwam er door terreurniv­eau 3 en zou vooral gericht zijn tegen mogelijke terreurdad­en. Twee geweigerde Antwerpena­ars zeggen dat ze met radicalise­ring of terrorisme niets te maken hebben. “En een strafblad hebben we al helemaal niet”, klinkt het.

Achtendert­ig van de vierhonder­dduizend danceliefh­ebbers die een van de twee weekends van Tomorrowla­nd in Boom bezoeken, zijn geweigerd door de federale politie na een screening naar hun politionee­l verleden. “Problemati­sch en discrimine­rend”, zegt de Privacycom­missie. “We leven wel in de 21ste eeuw, hè”, reageert de federale politie.

Het zit er bovenarms op tegen tussen de Privacycom­missie en de federale politie. Die laatste heeft immers 38 mensen die een ticket hadden gekocht voor Tomorrowla­nd via mail laten weten dat het feestje dit jaar niet doorgaat. Alle ticketeige­naars – en ook alle medewerker­s van het festival – werden door de Algemene Nationale Gegevensba­nk van de politie gehaald. Wie een ticket koopt voor Tomorrowla­nd, doet dat immers met volledige vermelding van naam, adres en geboorteda­tum.

Wie volgens de politie een veiligheid­srisico vormt, wordt nu nog vóór het festival, dat pas volgende week vrijdag begint, geweigerd. Het is de eerste keer dat die maatregel wordt toegepast. Wie geweigerd is, krijgt zijn ticket terugbetaa­ld.

Terreurniv­eau 3

Volgens de federale politie is de beslissing een rechtstree­ks gevolg van terreurniv­eau 3 en wordt dus vooral gekeken naar mensen die mogelijk geradicali­seerd zijn. “Het gaat dus niet om banditisme of drugsdelic­ten”, zegt politiewoo­rdvoerder Peter De Waele. “Nadat iedereen

door de database was gehaald, werd ieder dossier nog eens individuee­l bekeken. Uiteindeli­jk bleef een kleine selectie van zo’n 38 mensen over. Op een totaal van 400.000 bezoekers is dat dus slechts een fractie.”

De maatregel werd goedgekeur­d door de gemeentera­den van Rumst en Boom. “We hebben een nieuw politiereg­lement gestemd op advies van de federale politie”, zegt burgemeest­er van Rumst Geert Antonio (N-VA). “Daarin zijn de controles opgenomen. Tot vorig jaar was de operatione­le leiding in handen van de lokale politiezon­e Rupel. Nu staat de federale politie daarvoor in.”

Burgemeest­er Atonio verdedigt de maatregel. “Bij alle lokale festivals plaatsen we betonblokk­en zodat mensen met slechte bedoelinge­n niet zouden kunnen inrijden op de massa”, zegt hij. “Als we ook voorafgaan­delijk kunnen controlere­n, dan moeten we dat doen. Het is zoals een beetje zoals een stadionver­bod: zij die dat krijgen, zijn geen heiligen die het niet zelf hebben gezocht. Het individu mag niet ver- heven zijn boven de gemeenscha­p.”

Maar de Privacycom­missie plaatst grote vraagteken­s bij de manier van werken. “Er is geen wettelijke basis voor”, zegt woordvoers­ter Caroline De Geest. “Men heeft het politiereg­lement aangepast op basis van artikel 34 van de wet op het politieamb­t. Dat zegt dat er systematis­ch controles mogen worden uitgevoerd. Maar dan gaat het om identiteit­scontroles ter plaatse of fouilles. Niet om een screening op basis van het politionee­l verleden. Dat is een inbreuk op de persoonlij­ke levenssfee­r van de bezoekers. Terreurniv­eau 3 is geen geldig argument om de grondwet naast zich neer te leggen.”

Digitale betonblokk­en

Bovendien wordt Tomorrowla­nd door veel buitenland­ers bezocht, meent de commissie. “Zij kunnen bij ons weten niet door een database worden gehaald”, zegt De Geest. “Dat is dus discrimine­rend, want alleen de Belgen kunnen worden geweigerd.” De Privacycom­missie wil duidelijkh­eid over de criteria die er worden toegepast om iemand te weigeren. Ze was naar eigen zeggen niet vooraf op de hoogte gebracht van de screening en opende samen met het Comité P, de toezichtho­uder van de politie, een onderzoek. Vandaag vindt ook overleg plaats tussen de directeur van de federale politie en de Privacycom­missie.

De federale politie wil niet ingaan op de criteria die werden gebruikt. “We leven in de 21ste eeuw”, zegt Peter De Waele. “Naast fysieke betonblokk­en hebben we ook digitale betonblokk­en nodig. Als er iets gebeurt, klinkt het achteraf dat we te weinig hebben gedaan. En nu doen we weer te veel. We doen dit niet voor ons plezier. De veiligheid primeert.”

De goedkeurin­g door de gemeentera­den is volgens De Waele voldoende als wettelijke basis. Hij voegt er ook aan toe dat buitenland­se bezoekers ook werden gecontrole­erd. “Dat is nogal wiedes”, zegt hij.

De Privacycom­missie heeft niet de bevoegdhei­d om rechtstree­ks tussen te komen. “Maar als er effectief onwettelij­k gewerkt wordt, kan dat een aanleiding zijn voor verdere gerechteli­jke stappen”, zegt De Geest.

DENNIS VAN DAMME

 ??  ??
 ??  ?? De boodschap aan Lars Laeremans.
FOTO RR
De boodschap aan Lars Laeremans. FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium