Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zeg alstublief­t waar het lichaam van mijn zoon is”

Moeder van Jelle Leemans doet drie jaar na verdwijnin­g emotionele oproep

-

Lieve Baken, de moeder van de vermiste Jelle Leemans (27) uit Rumst, vraagt in een ultieme oproep aan de entourage van twee Nederlands­e criminelen om te vertellen waar het lichaam van haar zoon ligt. In het najaar van 2013 reed Jelle naar Nederland om er wiet aan te kopen. Alles wijst erop dat hij het slachtoffe­r werd van een ripdeal. Ondanks talrijke zoekacties is zijn lichaam nooit gevonden.

Drie jaar en acht maanden na de verdwijnin­g van Jelle Leemans uit Terhagen is er nog altijd geen spoor van hem. Alles wijst erop dat de man vermoord is door Nederlands­e criminelen en dat zijn lichaam nadien werd gedumpt. “Het enige wat ik wil is dat we zijn lichaam terugvinde­n”, zegt de moeder van Jelle.

Jelle Leemans (toen 27) verdween op 21 november 2013. ’s Morgens was hij bij zijn vriendin in Terhagen (Rumst) vertrokken omdat hij een afspraak had. Met wie, had hij niet verteld. “Zonder het zelf te beseffen, had hij afgesproke­n met zijn moordenaar­s”, zegt Jelles mama Lieve Baken zwaar aangeslage­n. Voor het eerst vertelt ze over de verdwijnin­g van haar zoon.

“Jelle had nog maar net een huis gekocht in Rumst. Het huis moest nog worden verbouwd. Hij besefte dat zoiets heel veel geld kostte. In Nederland, waar hij heel vaak vertoefde voor zijn werk, moet hij in contact zijn gekomen met mensen uit het drugsmilie­u. Hij moet verblind zijn geraakt door het geld dat ermee kon worden verdiend. Die 21ste november is hij naar Nederland gereden om wiet aan te kopen. Maar het werd een ripdeal. Nadat hij het geld over- handigd had, is hij om het leven gebracht. De daders wisten heel goed dat hij alleen handelde en dat hij daardoor een makkelijke prooi zou zijn. Ze hebben hem overtuigd om die dag een flinke geldsom mee te brengen. Hij is puur voor zijn geld vermoord. Om hoeveel geld het ging? Dat weten wij niet.”

Dat Jelle bezig was met drugs, durfde niemand te vermoeden. “Toen dat aan het licht kwam, viel onze wereld even stil. Het was een donderslag bij heldere hemel. Een verschrikk­ing. Wij hadden niet het minste vermoeden dat hij met zoiets bezig was.”

Telefoon niet opgenomen

Nauwelijks enkele uren nadat hij in Terhagen was vertrokken, hadden zijn vrienden en familie in de gaten dat er iets niet klopte. “Jelle zou ’s middags zijn vriendin oppikken en naar een beurs rijden. Maar mijn zoon daagde niet op. Zijn vriendin kwam naar mij. Ze was helemaal over haar toeren. Als hij nog maar tien minuten te laat zou zijn op een afspraak, belde hij al. En nu liet hij niets weten. En hij nam zijn telefoon niet op. Ik besefte onmiddelli­jk dat er iets ergs moest zijn gebeurd. Maar een moord was op dat ogenblik het allerlaats­te waaraan we dachten.”

Enkele dagen na zijn verdwijnin­g werd de Audi van Jelle teruggevon­den in Merksem. “De deuren stonden open en de sleutel lag op de grond. We weten nu dat de moordenaar­s van mijn zoon de auto de dag van zijn verdwijnin­g al naar Merksem hebben gebracht. Wellicht om zo veel mogelijk mist en onduidelij­kheid te creëren en de speurders op een dwaalspoor te brengen. En misschien met de bedoeling om straatboef­jes de auto te laten stelen zodat de zaak nog ingewikkel­der zou worden. Ze hadden de wagen toch net zo goed in een kanaal in Nederland kunnen dumpen? Dat hebben ze doelbewust niet gedaan.”

Zwijgrecht

Er volgden grootschal­ige zoekacties in Nederland, onder meer in Rucphen en Roosendaal. Bossen werden uitgekamd en er werden huiszoekin­gen uitgevoerd.

LIEVE BAKEN

Mama van Jelle “Twee Nederlande­rs hebben drie maanden in voorhechte­nis gezeten. Ik weet zeker dat zij achter de moord op mijn zoon zitten.”

 ??  ??
 ??  ?? Lieve Baken: “Ik kan en wil het niet loslaten. Dit is een zaak die ik meedraag tot ik sterf.”
FOTO JORIS HERREGODS
Lieve Baken: “Ik kan en wil het niet loslaten. Dit is een zaak die ik meedraag tot ik sterf.” FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium