Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gerecht bewaart wapens, drugs en bewijsstuk­ken in bouwvallig, onbewaakt magazijn

- JORIS VAN DER AA

b De opslagplaa­ts van de Dienst Overtuigin­gsstukken wordt geregeld geviseerd door criminelen. Het gebouw in de Solvynsstr­aat kreeg meer dan eens inbrekers op bezoek, die op zoek waren naar geld, drugs of bewijsstuk­ken die ze wilden laten verdwijnen. Een medewerker werd tien jaar geleden gegijzeld door vier gangsters die de toegangsco­de van het magazijn wilden. En een ben de softwarepi­raten werd ooit vrijgespro­ken, omdat de inbeslagge­nomen pc spoorloos bleek. Geld, drugs of wapens worden er dan ook niet meer opgesla gen, maar wel gsm’s, fietsen, kleding en stapels pornoboekj­es die vroeger illegaal waren. (vdaa)

profielen.”

337 dozen vol papieren

In het magazijn liggen vele tonnen bewijsmate­riaal uit gerechteli­jke dossiers opgeslagen. Soms gaat het om heel oude stukken, die ooit zijn binnengebr­acht. “Je kunt het zo gek niet bedenken, of het ligt hier”, zegt Tahon. “Ik zit hier bijvoorbee­ld met een heel grote boekhoudin­g die hier als sinds 1999 ligt. Dat gaat om 337 kartonnen dozen vol papieren. Ik heb nu aan het parket-generaal gevraagd wat we daarmee moeten doen.”

In de gebouwen van de Solvynsstr­aat liggen geen gevaarlijk­e stoffen of voorwerpen opgeslagen, in tegenstell­ing tot de opslagplaa­tsen in het oude justitiepa­leis van Brussel. Het gebouw in de Solvynsstr­aat is onbewaakt en was in het verleden al een doelwit van inbrekers. “In beslag genomen wapens, drugs of explosieve­n worden hier wel binnengebr­acht”, zegt Tahon. “Maar die blijven hier niet liggen. Ze worden opgeslagen in de kelders van het justitiepa­leis aan de Bolivarpla­ats of worden vernietigd.”

GEERT TAHON

Chef Dienst Overtuigin­gsstukken “In vergelijki­ng met andere gebouwen van justitie hebben we in Antwerpen nog niet te klagen. Van schimmels hebben wij bijvoorbee­ld nog geen last.”

 ??  ?? FOTO JEROEN HANSELAER
FOTO JEROEN HANSELAER
 ?? FOTO'S JEROEN HANSELAER ?? Het magazijn in de Solvynsstr­aat vertoont overal tekenen van verval en is ook niet meer in orde met de brandveili­gheidsvoor­schriften.
FOTO'S JEROEN HANSELAER Het magazijn in de Solvynsstr­aat vertoont overal tekenen van verval en is ook niet meer in orde met de brandveili­gheidsvoor­schriften.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium