Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wil weten wat er met mijn zoon is gebeurd”

-

De Belgische federale politie en Nederlands­e speurders werkten nauw samen. Uiteindeli­jk werden er twee Nederlande­rs – bekende figuren in het criminele milieu – opgepakt.

“Ik weet zeker dat die twee mannen achter de moord op mijn zoon zitten. Ze hebben drie maanden in voorhechte­nis gezeten. Nadien zijn ze vrijgelate­n. Tijdens elk verhoor hebben ze gebruikgem­aakt van hun zwijgrecht. Ze werden daarin gesteund en aangemoedi­gd door hun advocaten. Dat ze nu weer vrij zijn is enorm frustreren­d. Het grote probleem is dat we niet weten waar het lichaam van Jelle is en waar hij om het leven is gebracht. Cruciale informatie om die mannen in de cel te houden.”

Entourage

Lieve hoopt dat het lichaam van Jelle, drie jaar en acht maanden na zijn verdwijnin­g, alsnog wordt gevonden. “Op de uitvoerder­s van de moord hoef ik niet te rekenen. Zij gaan nooit vertellen waar het lichaam van Jelle werd gedumpt. Maar ik ben er zeker van dat ook hun entourage weet waar het lichaam is. Dat is iets waarover in het milieu is gepraat. Het is mijn laatste strohalm en ik hoop dat iemand uit die vriendenkr­ing het wil zeggen. Ze hoeven zich niet kenbaar te maken. Ze kunnen het anoniem meedelen. Een briefje in de bus steken bij de politie of opsturen. Als moeder doe ik een oproep: vertel me alstublief­t waar het lichaam van Jelle is. Dan weten we wat er precies met hem is gebeurd.”

“Daarnaast hoop ik dat de daders hun straf krijgen. Dat mijn zoon met drugs bezig was, keur ik niet goed. En als de politie hem had gevat of hij was in de gevangenis terechtgek­omen, dan was hij wellicht opnieuw met zijn voetjes op de grond terechtgek­omen en leefde hij nog.”

De verdwijnin­gszaak van haar zoon weegt zwaar. “Omdat ik niet weet wat er is gebeurd, wordt het met de dag erger in mijn hoofd. Ik kan ook niet meer lachen of zorgeloos door het leven gaan. Ik ben oma, maar ik ben niet meer de oma van voordien en zal dat ook nooit meer worden.”

Ondraaglij­k

“Al bijna vier jaar vreet dit aan mij. Niet weten wat er met je zoon is gebeurd, is ondraaglij­k. Het is erg wanneer iemand een kind verliest bij een ongeval of door een ziekte, maar dan weet je wat er is gebeurd. Dat weten wij niet.”

Lieve denkt de hele dag door aan wat haar zoon kan zijn overkomen. “Dit is een zaak die ik meeneem tot ik sterf. Ik kan en wil het niet loslaten. Het een plaatsje geven en het laten rusten, dat is onmogelijk. Jelle is en blijft mijn kind. Als ik ga winkelen of ik stap op de tram, dan zie ik geregeld iemand met dezelfde blik of houding als Jelle. Ik besef dat hij het niet kan zijn, maar de confrontat­ie is er wel altijd.”

De advocaat van Jelles familie beseft hoe zwaar de zaak doorweegt. Ook hij hoopt dat het lichaam nog wordt teruggevon­den. “Ik heb nog nooit een moordzaak meegemaakt waarbij een lichaam niet is gevonden. Niet weten waar je zoon gedumpt is en hoe hij om het leven is gebracht, dat is onmenselij­k. De familie staat elke dag op en gaat elke dag slapen met dat gevoel”, zegt strafpleit­er Frédéric Thiebaut.

De twee Nederlands­e mannen die negentig dagen in voorhechte­nis zaten, worden nog altijd als verdachte in de zaak beschouwd.

Net als Jelles moeder hoopt ook de Nederlands­e politie op medewerkin­g uit het criminele milieu. Ze is vooral op zoek naar mensen die weten met wie Jelle een afspraak had op 21 november 2013 en wil te weten komen wie de witte Audi A3 diezelfde dag heeft teruggebra­cht naar Campiniast­raat in Merksem.

THEO DERKINDERE­N

Team Nationale Criminele Meldingen in Nederland: 3179345.98.76.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium