Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ratten op de vlucht voor werken

Groot beest verschanst zich in toiletpot in woning Borgerhout

- THEO DERKINDERE­N

In Borgerhout worden de jongste weken steeds meer ratten opgemerkt. Die lopen niet alleen over straat. Suzy Gerarts uit Borgerhout beleefde dinsdagavo­nd de schrik van haar leven toen ze in haar toiletpot een grote rat opmerkte. De ratten zijn wellicht op de vlucht voor werken, mogelijk voor die aan de Leien.

Toen Suzy dinsdagavo­nd thuiskwam en naar het toilet ging, zag ze dat er een kleine ravage was aangericht in het kleinste kamertje. “Er lagen beeldjes en toiletpapi­er op de grond. Ik dacht dat er iemand binnen was geweest. Maar toen ik in de toiletpot keek, zag ik een stuk rubber in het water liggen. Althans, dat dacht ik toch. Maar heel snel zag ik dat het geen rubber was, maar de staart van een rat”, vertelt bewoonster Suzy Gerarts.

De vrouw gooide het deksel van het toilet naar beneden en zette er een met water gevulde emmer op. “Zo kon de rat niet meer uit het toilet klauteren. Ik wist niet goed wie ik moest bellen om de rat weg te halen. Ik contacteer­de de politie, maar die had weinig begrip voor mijn probleem. Ik kreeg te horen dat ik vergif moest leggen. Maar daarmee was de rat uiteraard nog niet weg. Ook de stad Antwerpen kon geen oplossing aanreiken, want haar dienst vangt alleen ratten op openbaar domein. Firma’s die aan ongedierte­bestrijdin­g doen benadrukte­n dat ze geen dieren vangen.”

Hele nacht lawaai

De bewoonster deed dinsdagnac­ht geen oog dicht. “De rat kon niet weg, ik hoorde haar de hele nacht lawaai maken in mijn toiletpot. Een allesbehal­ve geruststel­lend gevoel.”

Potje ether

Uiteindeli­jk kreeg Suzy goeie raad van een dierenarts. “Die vertelde me dat ik een potje met ether in het toilet moest zetten. Ether zou de rat versuffen. Maar ik zag het niet zitten om de rat uit mijn toilet te halen. Gelukkig durfde mijn huisbaas dat wel. Toen we er zeker van waren dat het dier versuft was, heeft hij de staart van de rat met een tang vastgenome­n en heeft hij het dier uit het toilet gehaald. Het grote beest was inderdaad helemaal van de wereld en mijn huisbaas heeft het omgebracht.”

Suzy is blij dat de rat weggehaald is. “Maar ik ga niet meer met een gerust gevoel naar het toilet. Vanaf nu ga ik altijd eerst in de pot kijken vooraleer ik me neerzet. De rat moet via de riolering tot in mijn toilet zijn gezwommen”, zegt ze. “We zien de jongste tijd overigens meer en meer ratten op straat lopen in Borgerhout. Er is me verteld dat het een gevolg is van de werken aan de Leien. De ratten vluchten omdat ze zich bedreigd voelen in de riolering.”

Bij de dienst ongedierte­bestrijdin­g van de stad Antwerpen bevestigen ze dat ratten wegvluchte­n als hun rust wordt verstoord. “Maar of de rat in Borgerhout afkomstig is van de werken aan de Leien, is maar de vraag. De afstand is vrij groot. Maar helemaal uitsluiten doe ik het niet. Het is ook mogelijk dat de ratten voor andere werken gevlucht zijn”, klinkt het daar.

SUZY GERARTS

Bewoonster “Ik dacht dat er een stuk rubber in de toiletpot lag, maar al snel zag ik dat het de staart van een rat was. Ik heb het deksel dichtgegoo­id en heb er een emmer opgezet.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium