Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trajectcon­trole op het water

Overheid berispt te snelle schippers op Albertkana­al

-

Na de snelwegen en de gewestwege­n komt er nu ook trajectcon­trole op het water, voor schippers die te snel varen. Hun snelheid wordt aan zes sluizen op het Albertkana­al gecontrole­erd. Op het water ben je al een snelheidsd­uivel als je sneller dan 15 km/u vaart.

De Vlaamse Waterweg, dat de grote waterwegen in Vlaanderen beheert, moet ingrijpen, want op het Albertkana­al varen te veel snelheidsd­uivels. “Dat is gevaarlijk. Een te snel schip kan zo’n golfslag veroorzake­n dat de oevers worden beschadigd, en ook de schepen die langs de kant zijn aangemeerd”, zegt Liliane Stinissen van de Vlaamse Waterweg.

Vanaf 5 km/u te snel

De snelheidsc­ontroles komen er aan de zes sluizen op het Albertkana­al. Het gaat om Genk, Diepenbeek, Hasselt, Kwaadmeche­len, Olen en Wijnegem, een traject van zo’n 78 kilometer.

Staan er dan ook flitscamer­a’s langs het water? “Nee, we meten de vertrek- en aankomstti­jden van alle schepen aan de zes sluizen. Die informatie zit bij de sluiswacht­ers en het centrum River Informatio­n Services. De gemiddelde snelheid tussen de sluizen mag niet hoger liggen dan 15 km/u. In de praktijk gaan we geen schipper op de vingers tikken als die 1 of 2 km/u te snel vaart. Vanaf 5 kilometer te snel volgt er wel een waarschuwi­ng”, zegt Liliane Stinissen.

Of er een sanctie volgt voor schippers die herhaaldel­ijk over het water scheuren, moeten ze bij de Vlaamse Waterweg nog bepalen. “De nadruk ligt nu echt op sensibilis­eren.”

Belangrijk­ste kanaal

Vier jaar geleden was er al sprake van zo’n trajectcon­trole, maar toen was er te veel kritiek van de schippers. “Nu kunnen we wel leven met de snelheidsl­imiet”, zegt Jo Van duynslaege­r, voorzitter van de Vereniging van Belgische Reders (VBR). “Schippers staan vaak onder druk om hun laad- en lostijden te halen. Dan proberen ze dat goed te maken door sneller te varen. Maar sommigen nemen te veel risico.”

Met bijna 40 miljoen ton vervoerde goederen is het Albertkana­al de belangrijk­ste ‘snelweg’ voor schepen in Vlaanderen.

Mogelijk komt er ook trajectcon­trole op andere kanalen in Vlaanderen. Die metingen zijn momenteel bezig.

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Ook aan de sluis in Wijnegem zullen de vertrek en aankomstti­jden van de schepen worden gecontrole­erd.
FOTO WIM HENDRIX Ook aan de sluis in Wijnegem zullen de vertrek en aankomstti­jden van de schepen worden gecontrole­erd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium