Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Honderden bewijsstuk­ken in onbewaakt, rottend gebouw

Justitiemi­nister Koen Geens (CD&V) belooft nieuwe opslagplaa­ts

-

Het Antwerpse gerecht bewaart zijn bewijsstuk­ken al jaren in een bouwvallig magazijn in de Solvynsstr­aat, dat volgens volksverte­genwoordig­er Annick Lambrecht (sp.a) een gevaar is voor het personeel en de omwonenden. Justitiemi­nister Koen Geens (CD&V) werkt aan een oplossing.

“Het houten dak is rot door vochtinsij­peling en het pand is niet orde met de brandveili­gheidsvoor­schriften”, zegt sp.a-kamerlid Annick Lambrecht, die de minister aan de tand voelde in het parlement. “De elektrisch­e bedrading is een ramp. Niemand weet welke draden nog werken en welke niet. De vloer is in zeer slechte staat. Er zitten overal gaten in. Volgens de eigen preventied­ienst van justitie zou dit gebouw eigenlijk niet meer betreden mogen worden. Ook de brandweer vraagt dat eindelijk iets zou worden gedaan met de adviezen. Dit gebouw is niet alleen een gevaar voor het personeel, maar ook voor de omwonenden.”

Nieuwe locatie

Minister Koen Geens antwoordde dat zijn diensten werk maken van een nieuwe locatie voor de opslag overtuigin­gsstukken. De minister heeft de Regie der Gebouwen de opdracht gegeven om een centrale locatie te zoeken waar een nieuw magazijn of een nieuwe loods kan worden ondergebra­cht. In die centrale opslagplaa­ts zouden alle overtuigin­gsstukken uit het gerechteli­jk arrondisse­ment Antwerpen bewaard moeten worden.

“Goed nieuws”, vindt Geert Tahon, de chef van de Dienst Overtuigin­gsstukken in Antwerpen. “Maar wanneer we over die nieuwe opslagplaa­ts kunnen beschikken, en waar die zou moeten komen, dat weten we nog niet. Waarschijn­lijk niet in Antwerpen, maar ergens centraal in het gerechteli­jk arrondisse­ment.”

Oplapwerk

Tahon relativeer­t wel de alarmberic­hten over het gebouw. “Het is een oud gebouw, waar vooral oplapwerk is gebeurd, maar in vergelijki­ng met andere gebouwen van justitie hebben we in Antwerpen nog niet te klagen”, zegt hij. “Van schimmels hebben wij bijvoorbee­ld nog geen last. Er is wel insijpelin­g van vocht, sinds een zware hagel- bui schade heeft aangericht aan het dak. En tijdens een storm is ook een deel van ons dak weggewaaid, maar dat heeft men kunnen oplos- sen door er een rubber over te lij- men en vast te maken met extra

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium