Gazet van Antwerpen Stad en Rand

200.000 esthetisch­e ingrepen uitgevoerd in België vorig jaar

Naar de plastisch chirurg gaan is normaal geworden

-

Esthetisch­e chirurgie is geen taboe meer in België. Elke werkdag vinden er 770 ingrepen plaats, zo’n 200.000 per jaar, blijkt uit het jaarversla­g van de internatio­nale beroepsorg­anisatie voor plastisch chirurgen.

Inspuiting­en omdat je worstelt met die paar rimpels te veel. Een operatie om van fat overtollig­e buikvet af te raken. Of zelfs een schaamlipc­orrectie. Voor sommigen klinkt dat verregaand. Maar veel Belgische vrouwen én mannen schamen zich niet meer om naar een plastisch chirurg te stappen. “Als een vrouw twee decennia geleden een borstvergr­oting liet doen, was dat dé roddel van het dorp”, zegt professor esthetisch­e heelkunde Phillip Blondeel. “Maar nu is dat normaal.”

De nieuwe cijfers zijn gebaseerd op een enquête bij een deel van de plastisch chirurgen in ons land. Op basis daarvan heeft een Amerikaans onderzoeks­bureau schattinge­n gemaakt. Een op de acht Belgische patiënten zou uit het buitenland komen. Toch geven de cijfers een indicatie.

Populairde­r dan in Amerika

Afgezet ten opzichte van het aantal inwoners, staat België met bijna 200.000 ingrepen in de top drie van de 24 deelnemend­e landen. Verhouding­sgewijs zouden er in ons land zelfs meer ingrepen gebeuren dan in de VS.

De populairst­e chirurgisc­he ingreep blijkt een ooglidcorr­ectie te zijn. Vorig jaar gebeurden er meer dan 18.000 in ons land. Die operatie kost makkelijk meer dan 1.000 euro. Meer dan de helft van de behandelin­gen zijn echter niet chirurgisc­h. Met op kop botoxinjec­ties.

“Wat je hier niet ziet, zijn totale make-overs zoals in de VS, waar sommigen zich vier of vijf keer na elkaar laten opereren”, zegt Blondeel. “Negen op de tien mensen komen bij ons met één specifieke vraag. Maar de schaamte om op de dokter af te stappen, is inderdaad grotendeel­s verdwenen. Je vindt hier ook makkelijk een plastisch chirurg in België én we leven in een welvarend land. Desnoods slaan mensen een reisje over om te sparen.”

“Het risico is dat er onvoldoend­e over nagedacht wordt”, zegt gezondheid­spsycholog­e Elke Van Hoof (VUB). “Aan elke puur esthetisch­e ingreep zouden gesprekken met een psycholoog moeten voorafgaan, om uit te maken of de operatie een langdurig effect kan hebben op iemands gemoedstoe­stand. Anders dreigt de tevredenhe­id snel weg te ebben en volgt de ene operatie de andere op.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium