Gazet van Antwerpen Stad en Rand

China opent in Afrika eerste buitenland­se militaire basis

Verenigde Staten en India kijken met argusogen naar uitbreidin­g Chinese krijgsmach­t

- EVITA NEEFS

Met de opening van een marinebasi­s in het Afrikaanse landje Djibouti zet Peking een nieuwe stap in zijn wereldwijd­e expansie.

“Het is niet de bedoeling de wereld te domineren”, schrijft de Chinese krant Global Times. De basis in Djibouti moet wel China’s eigen veiligheid verzekeren. Ook moet ze volgens het ministerie van Defensie dienstdoen als bevoorradi­ngspunt en pleisterpl­aats voor de Chinese schepen die deelnemen aan de strijd tegen de piraterij in de Golf van Aden, en voor de 2.400 Chinese VN-vredessold­aten in Afrika.

Piepklein landje

Een blik op de kaart toont aan dat Djibouti een logische keuze is. De Chinese basis is lang niet de enige in het piepkleine landje in de Hoorn van Afrika, met niet eens 900.000 inwoners. Ook het Verenigd Ko- ninkrijk, Japan, Italië en Frankrijk stationeer­den al troepen in gewezen Frans Somaliland. En dan is er nog Camp Lemonnier, de enige permanente basis van de verenigde Staten in Afrika.

Het Amerikaans­e kamp werd gebouwd na de terreuraan­slagen van 11 september 2001 in New York en Washington, en huisvest 4.000 militairen, van wie sommigen betrokken zijn bij uiterst geheime missies in het Midden-Oosten en Afrika.

Vlak in de buurt hebben de Chinezen zich nu genesteld. “Het is alsof een rivalisere­nde voetbalplo­eg op het veld naast het jouwe zou komen trainen om je speltactie­k te bestuderen”, zegt een militair expert in The New York Times.

Maar spionage is niet eens Amerika’s grootste zorg. Washington is vooral bekommerd om Pekings ware bedoelinge­n. “Het is een immense strategisc­he ontwikkeli­ng”, zegt professor Peter Dutton van het Naval War College in Rhode Island, die satellietb­eelden van de basis heeft gezien.

Parel aan Pekings snoer

Het klopt dat China afhankelij­k is van open en veilige handelsrou­tes voor zijn bevoorradi­ng met grondstoff­en. Het heeft bovendien aanzienlij­ke investerin­gen in grote delen van de wereld, waaronder Afrika, te beschermen. Maar het is ook bezig aan een razendsnel­le militaire uitbouw. Tussen 2010 en 2020 zal China’s militaire budget verdubbele­n tot 204 miljard euro. Dat blijft een peulenschi­l in vergelijki­ng met de 545 miljard euro die de VS vandaag uitgeven. Maar toch stellen de Amerikanen zich vragen.

De basis in Djibouti maakt niet alleen de VS nerveus. India ziet Djibouti als een nieuwe parel aan Pekings snoer. Die term verwijst naar de Chinese bruggenhoo­fden in de Indische Oceaan, waardoor India zich ingesloten voelt. Bovendien, vreest India, is China erop gebrand om nog meer militaire installati­es in de regio uit te bouwen. Daarbij komen Oman, de Seychellen en Mauritius in het vizier. Maar New Delhi laat zich niet zomaar kisten en probeert al jaren de parels van het Chinese snoer te stelen met agressieve diplomatie. Ook bouwt het in Mauritius, de Seychellen, de Maldiven en Sri Lanka een radarnetwe­rk uit om de Chinese oorlogsbod­ems in de gaten te houden.

Een zaak is duidelijk: Djibouti bewijst dat het tijdperk dat China een in zichzelf gekeerde kolos was, definitief voorbij is.

 ?? FOTO AP ?? Een schip van de Chinese marine vertrekt naar Djibouti met personeel om de nieuwe basis te bemannen aan boord.
FOTO AP Een schip van de Chinese marine vertrekt naar Djibouti met personeel om de nieuwe basis te bemannen aan boord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium