Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Werken aan Operaplein en Leien goed op schema

Eerste tramsporen gelegd, in augustus starten graafwerke­n aan opera

- PATRICK VAN DE PERRE

De werken op de noordelijk­e Leien en het toekomstig­e Operaplein liggen op schema. Op de Italiëlei zijn de eerste tramsporen gelegd en half augustus wordt gestart met graven ter hoogte van de opera. Ook de contouren van de autotunnel­s zijn al zichtbaar.

“Ook tijdens het bouwverlof gaan de werken door”, zegt de schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “Deze enorme werf is de openhartop­eratie van de stad. We verwachten dat de volledige heraanleg klaar is in het voorjaar van 2019, wat een ambitieuze timing is. Daarom is het logisch dat de aannemer tijdens de komende weken blijft werken”, aldus de schepen.

Put van 5 meter

Voor de opera start de aannemer in augustus met het graven van een put van vier tot vijf meter diep. “Daarop komen nadien de dakbalken voor de ondergrond­se parking. In totaal zullen 89 dakbalken het nieuwe Operaplein dragen. De balken zijn tot 45 meter lang en de zwaarste balk weegt 115 ton. De eerste dakbalken komen eind augustus. Per dag worden er drie geleverd”, zegt Frederik Heeren, een van de werfleider­s.

Zodra de dakbalken liggen en de dakplaat klaar is, werkt de aannemer tegelijker­tijd boven- en ondergrond­s. Bovengrond­s werken de arbeiders het Operaplein af. Het plein moet in de zomer van 2018 klaar zijn. Ook nadien wordt ondergrond­s verder gewerkt aan de parking en de twee autotunnel­s.

Trambaan

Sinds het begin van de knip is de verharding op de hoofdrijba­an tussen de opera en de Tunnelplaa­ts volledig opgebroken. Op de Italiëlei, tussen de Violierstr­aat en de Tunnelplaa­ts, werkt de aannemer op dit moment aan de nieuwe centrale trambaan.

“De fundering en de betonnen boordstene­n van de trambaan tussen de Violierstr­aat en de Paardenmar­kt werden al aangelegd. Deze week zijn ook de eerste tramsporen gelegd”, legt Frederik Heeren uit.

Volgend jaar wordt gestart met het tweede deel van de Italiëlei, tussen de Tunnel- en de Noorderpla­ats.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Ook ondergrond­s wordt gewerkt. Hier komt na de werken de lichtput.
FOTO PATRICK DE ROO Ook ondergrond­s wordt gewerkt. Hier komt na de werken de lichtput.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Het geraamte van de autotunnel richting noorden is stilaan zichtbaar.
FOTO PATRICK DE ROO Het geraamte van de autotunnel richting noorden is stilaan zichtbaar.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Op de Italiëlei zijn de eerste tramsporen gelegd.
FOTO PATRICK DE ROO Op de Italiëlei zijn de eerste tramsporen gelegd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium