Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Experiment­eren met nieuwe sociale woonvormen

Onder meer cohousing, klushuizen en koten voor senioren moeten woningnood aanpakken

- SYLVIA MARIËN

FILIP LAGIEWKA

Wooninnova­tor De Ideale Woning “Er heerst nog altijd het beeld dat ‘de verliezers’ in onze samenlevin­g in een sociale woning terechtkom­en. En in rijkere buurten stuit de komst van een sociale blok al eens op protest.”

De sociale woningmark­t experiment­eert met nieuwe woonvormen. In de pijplijn zitten klushuizen, koten voor senioren, bescheiden woningen, cohousing en wooncoöper­aties. “We willen van ons slecht imago af”, zegt wooninnova­tor Filip Lagiewka.

Zo gaat het met regels: ze geven kader aan een bestaande situatie maar zetten de rem op verdere (en soms heel snelle) evolutie. In het huidige woonlandsc­hap zorgt dat voor problemen, want experiment­ele woonvormen raken maar moeilijk van de grond . Daarom heeft Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) een oproep gelanceerd ‘tot deelname aan een proefomgev­ing voor experiment­ele woonvormen’. Proefproje­cten kunnen nog worden ingediend tot eind augustus. Bestaande regelgevin­g wordt dan, voor een beperkte periode, aan de kant geschoven om innovatie vrij spel te geven. De bedoeling is om expertise op te bouwen, stelt Homans, en om te kijken of het opportuun is om de projecten uit te breiden naar heel Vlaanderen.

Sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij De Ideale Woning, actief in de provincie Antwerpen met een patrimoniu­m van zesduizend woongelege­nheden, stuurt alvast enkele plannen in: een samenwoonp­roject voor mensen met een handicap en ‘Senioren Thuis’, een kot voor senioren. De Ideale Woning broedt op meer van dat soort ideeen sinds ze twee maanden geleden een wooninnova­tor in dienst nam. Filip Lagiewka is stedenbouw­kundige en landschaps­architect en wil zijn bagage uit ‘de privé’ inzetten om van sociale woningbouw een positief verhaal te maken.

“Er heerst nog altijd het beeld dat ‘de verliezers’ in onze samenlevin­g in een sociale woning terechtkom­en. En in rijkere buurten stoot de komst van een sociale blok al eens op protest. Maar wij willen in tien, vijftien jaar tot een dynamiek komen waarmee we een middel kunnen zijn om een buurt goed te doen functioner­en. Als we een project bouwen in een wijk, dan proberen we er bijvoorbee­ld ook een parkje in te integreren dat openstaat voor iedereen. Of we voorzien ruimte voor een crèche of een winkel. De aanwezighe­id van extra sociale woningen kan het voortbesta­an van een buurtwinke­ltje bepalen.”

Kwaliteit

Het is Lagiewka’s job om antwoorden te verzinnen op de problemen waarmee de sociale huisvestin­g vandaag kampt: de enorme vraag – op de wachtlijst van De Ideale Woning alleen al staan 12.000 alleenstaa­nden en gezinnen – en het verouderd patrimoniu­m. “Huurders hebben tot nu toe weinig aangegeven dat ze toe zijn aan een nieuwe woning, waardoor hun woningen nooit vrijgegeve­n en dus ook nooit grondig gerenoveer­d zijn”, zegt Lagiewka. “Ze zijn een uitzonderi­ng, maar we hebben woningen in onze portefeuil­le zonder warm water, met een wc ‘op de koer’ of met een elektrisch vuurtje als verwarming. En dat in een woonlandsc­hap met almaar strengere normen.”

Daarom zet De Ideale Woning vaak in op vervangbou­w. “Sterk verouderde woningen worden vervangen door nieuwe, die allemaal voldoen aan de huidige normen. De sociale nieuwbouw is zelfs kwaliteits­voller dan wat de bouwpromot­oren verwezenli­jken. Die drukken de kosten en hebben geen verantwoor­delijkheid achteraf. Wij verhuren onze woonsten voor soms wel vijftig jaar. Die moeten dus wel degelijk zijn”, benadrukt hij.

Silvertop

“De motor voor stads- en randvernie­uwing komt uit de hoek van de sociale woningbouw”, maakt Lagiewka zich sterk, “en de vraag naar flexibele oplossinge­n is enorm”

(zie kader).

Sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij Woonhaven, actief in de stad Antwerpen en haar districten, telt 18.000 woningen voor 34.000 bewoners. “Het cliché zijn de woontorens in de wijken Luchtbal, Silvertop, Arena in Deurne en Europapark op Linkeroeve­r. Maar we hebben ook meer dan 800 eengezinsw­oningen in ons patrimoniu­m, en kleine appartemen­tsgebouwen, verspreid over de stad”, zegt Jan Hendrickx, woordvoerd­er van Woonhaven. “Op dit moment worden dertig à veertig sociale woonprojec­ten gerenoveer­d. We zijn een van de grootste bouwheren in Vlaanderen.”

Uitbreidin­g van het patrimoniu­m is er niet. “Ruim tien procent van de huurwoning­en in Antwerpen zijn sociale woningen, en dat aandeel moet volgens het bestuursak­koord op peil blijven”, zegt Hendrickx.

“Met nieuwe woonvormen zijn we niet bezig. Zoiets als kluswoning­en, uiteindeli­jk is dat inzetten op stenen. Wij zetten in op begeleidin­g van mensen”, weet Hendrickx.

Onderligge­nde problemati­ek

“Zo werken we – De Ideale Woning doet dat overigens ook – samen met De Vliering om bewoners thuis psychologi­sche begeleidin­g te geven. Het gebeurt wel eens dat er klachten zijn over een vuile woning of nachtlawaa­i, en dan blijkt vaak dat er een onderligge­nde problemati­ek is. Mensen zetten niet snel zelf de stap naar de hulpverlen­ing, en onze sociaal assistente­n helpen hen daar mee.”

Daarnaast werken ze in de Silvertopt­orens al jaren samen met Zewopa, dat 22 appartemen­ten huurt voor mensen met een fysieke handicap. “Zij wonen zelfstandi­g maar als er iets is, kunnen ze de klok rond rekenen op permanenti­e. Zewopa heeft bij ons een kantoor en een gemeenscha­psruimte waarin de bewoners met een handicap samen activiteit­en kunnen doen.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? In de Saffierstr­aat in Berchem verkoopt De Ideale Woning een aantal kluswoning­en in erfpacht.
FOTO WIM HENDRIX In de Saffierstr­aat in Berchem verkoopt De Ideale Woning een aantal kluswoning­en in erfpacht.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium