Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Flexibele oplossinge­n voor sociale woningnood volgens De Ideale Woning

-

Kluswoning­en. 287 kandidaten kwamen er al af op negen ‘kluswoning­en’. Dat zijn goedkope woningen in erfpacht in Berchem en Borgerhout die de ‘eigenaars’ met de hulp van een renovatiec­oach zelf opknappen. Die maakt hen ook wegwijs in subsidies.

Senioren Thuis. Een soort kotwoning of cohousing voor senioren, voor wie hun huis te groot en/of te eenzaam is geworden, met kleine flats en een gemeenscha­ppelijke ruimte. In Borgerhout is zo’n project al opstart.

Cohousing voor mensen met een beperking. Vroeger konden in stellingen voor gehandicap­ten zelf aangepaste woningen bouwen, nu kan dat niet meer. Mensen met een beperking moeten met hun; soms beperkt, budget zelf op zoek naar een geschikte woning. Op die leemte wil De Ideale Woning een antwoord gaan bieden. Voorlopig is daartoe optie in Brasschaat.

Cohousing voor alleenstaa­nden en gezinnen. In Wijnegem heeft De Ideale Woning al een perceel voorzien waarop een cohousingp­roject mogelijk zou zijn en sociale huurders samen aan hun project op maat kunnen werken. “Daar stoten we wel op een probleem van regel geving: het zijn niet per se de eersten op de wachtlijst die samen passen. Er moet echt wel een match zijn”, zegt wooninnova­tor Filip Lagiewka.

Coöperatie. Lagiewka wil nog verder gaan dan cohousing, met cooperatie­ven naar Duits en Zwitsers voorbeeld. Sociale huurders zijn dan leden/aandeelhou­ders die zelf voor een bepaalde groep een woonoploss­ing bouwen.

Bescheiden woningen. In Malle wonen er huurders bescheiden in plaats van sociaal. Een oplossing voor mensen die net iets ‘te veel’ verdienen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium