Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tram 7, dwars d

Met 16 km per uur van SintPieter­svliet naar Mortsel

-

De tram is een huis van vertrouwen. Geen vertraging of panne doet hem afwijken van zijn sporen. Onwrikbaar en kordaat volgt hij steeds dezelfde weg. Van terminus tot terminus, alsof het zijn levensloop is. Een verhaal dat hij rijdt van eindhalte tot eindhalte. En wij reisden mee naar alle 26 terminusse­n.

De eindhalte van tram 7 bleek in juni een verrassing. Alle plannetjes van De Lijn, recent gedrukt en dus up-to-date, vermeldden keurig dat de tramlijn sinds deze maand zijn nieuwe terminus op het Eilandje naast het MAS zou hebben. Helaas, onze tram draait net voor de kaaien rond een leegstaand kantoorgeb­ouw, en stopt na enkele meters in een smal en donker straatje. Eindhalte Sint Pietersvli­et. Twee toeristen die met ons afstappen, kijken ons aan. Ze komen uit Scandinavi­ë, wijzen naar hun plannetje en vervolgens naar het kantoorgeb­ouw. “MAS?”, vragen ze verwonderd. De nieuwe tramverbin­ding naar het Eilandje is voorlopig nog een werf. De tramsporen liggen er al, de bovenleidi­ngen hangen er reeds. Overal daartussen zijn arbeiders in de weer: met hoogtewerk­ers en kabels, met putten graven en leidingen trekken. Langs de straat staan borden die voetganger­s waarschuwe­n: ‘Pas op, tram!’. Voorlopig leest de boodschap als een René Magritte. Wanneer de tram hier rijdt, weet niemand. Maar de buurt van Sint-Pietersvli­et is boeiend zonder meer, zelfs zonder verlenging van de tramlijn. Huizen en gebouwen ademen er vernieuwin­g. De wijk is in volle overgang. In een oud gebouw zijn kantoren, een galerij en lofts gekomen. We drukken er op alle belletjes en wachten tot iemand antwoordt.

De kleine sinjoor

We zijn welkom bij Stefaan (31) op de eerste verdieping. “Samen met mijn vrouw Julie”, zegt hij, “wonen we hier al een jaar. Mijn vrouw en ik zijn architecte­n en we huurden tot dan in Berchem. We waren op zoek naar een pand met eigenheid en karakter, nabij het oude stadscentr­um. Het hoefde niet nieuw te zijn, wegens te duur, en er mochten kosten aan zijn, zo konden we als architecte­n ons eigen ding doen. Toen we dit gebouw zagen, wisten we meteen: ‘ja, dat is het!’. Vroeger was het een klein fabriekje en het stond verdieping per verdieping te koop. Het had een industriël­e look, met grote ramen, staal en beton, en die uitstralin­g hebben we behouden. Ook de ligging vonden we boeiend. Het Schippersk­wartier is een interessan­t gegeven. De wijk had vroeger een ranzig kantje, eigen aan havenkwart­ieren, maar de buurt heeft een nieuwe toekomst gevonden. Ze is divers gebleven, hier wonen mensen van verschille­nd allooi, en ze heeft nog altijd

 ??  ?? Harry hoopt dat ze van Mortsel opnieuw gewoon een gemeente maken. “Voor Mortsel een stad werd, bruiste het hier meer.”
Harry hoopt dat ze van Mortsel opnieuw gewoon een gemeente maken. “Voor Mortsel een stad werd, bruiste het hier meer.”
 ??  ?? Stefaan woont samen met zijn vrouw Julie aan terminus SintPieter­svliet. “Dit is een droomplek om te wonen.”
Stefaan woont samen met zijn vrouw Julie aan terminus SintPieter­svliet. “Dit is een droomplek om te wonen.”
 ??  ?? Terry passeert onze lens, op weg naar een vergaderin­g in de buurt van het MAS. “Telkens valt het me op hoe deze buurt verandert.”
Terry passeert onze lens, op weg naar een vergaderin­g in de buurt van het MAS. “Telkens valt het me op hoe deze buurt verandert.”
 ??  ?? Michel brak z’n hand, en is te voet naar het Gemeentepl­ein in Mortsel gekomen. “Hier vind je alle winkels op een zakdoek.”
Michel brak z’n hand, en is te voet naar het Gemeentepl­ein in Mortsel gekomen. “Hier vind je alle winkels op een zakdoek.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium