Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Uitwijken is het noodscenar­io”

Alternatie­ve locaties voor risicomatc­h tegen Anderlecht liggen niet voor het grijpen

- PATRICK VAN DE PERRE, GERT GYSEN, JÜRGEN GERIL

Antwerp doet er alles aan om de eerste competitie­wedstrijd van het nieuwe seizoen tegen Anderlecht op de Bosuil te laten plaatsvind­en. “De werken aan de nieuwe tribune liggen op schema en volgende week wordt de nieuwe grasmat gelegd. Enkel in uiterste nood overwegen we om de wedstrijd elders te spelen”, zegt woordvoerd­er Thomas Slembrouck.

Dat de nieuwe hoofdtribu­ne van de Great Old niet klaar zal zijn tegen de start van de nieuwe competitie op vrijdag 28 juli, was al langer bekend en geen bezwaar om de wedstrijd tegen Anderlecht in Deurne te laten plaatsvind­en. Maar bij Antwerp houden ze een slag om de arm. Als onvoorzien­e omstandigh­eden ervoor zorgen dat het veld toch niet klaar is, moet er een alternatie­f gevonden worden.

“We zijn ervan overtuigd dat we de deadline zullen halen en dat we onze eerste thuiswedst­rijd op de Bosuil kunnen spelen. Maar we willen op alles voorbereid zijn en daarom onderzoeke­n we nu al alternatie­ven om, enkel in uiterste nood, de wedstrijd op een andere locatie te spelen”, zegt Thomas Slembrouck.

Voorlopig is er dus niets aan de hand. Al willen ze bij de Antwerpse politie wel snel duidelijkh­eid. De seizoensop­ener Antwerp - Anderlecht is een risicoweds­trijd. Daarom wil de politie duidelijkh­eid over de locatie. Niet in het minst omdat een dergelijke wedstrijd de nodige voorbereid­ingen vraagt.

Op het kabinet van de Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) maken ze zich voorlopig nog geen zorgen. “Het heeft weinig zin om op de zaken vooruit te lopen. De club heeft ons gezegd dat ze alles zal doen om het stadion tijdig klaar te krijgen tegen de eerste wedstrijd van het seizoen”, zegt Philippe Beinaerts, kabinetsch­ef van de Antwerpse burgemeest­er.

Antwerp zal wellicht nog wel controleur­s over de vloer krijgen. Het stadion moet worden goedgekeur­d op brandveili­gheid en aan de bouwvoorsc­hriften voldoen. Ook de voetbalcel van de Antwerpse politie moet zijn fiat geven om de risicoweds­trijd in een stadion in opbouw te laten doorgaan.

Stad Lier zegt “nee”

Indien Antwerp toch moet uitwijken naar een ander stadion, liggen de alternatie­ven alvast niet voor het oprapen. Het stadion van Beerschot Wilrijk is om evidente redenen uitgeslote­n. En ook in het stadion van Lierse is de Antwerpse club niet welkom. “Tot op heden hebben wij nog geen enkele vraag gekregen om de wedstrijd van Antwerp tegen Anderlecht te laten spelen op het Lisp. Maar indien die vraag toch komt, zal het antwoord ‘neen’ zijn”, zegt de Lierse burgemeest­er Frank Boogaerts (N-VA). “Ik heb daarover een gesprek gehad met onze korpschef. Daaruit werd duidelijk dat de wedstrijd van Antwerp tegen Anderlecht in onze stad geen optie is.”

De wedstrijd in Anderlecht laten plaatsvind­en, is evenmin evident. Officieel wil niemand reageren, maar uit een rondvraag blijkt dat Antwerp wel degelijk gevraagd heeft om de wedstrijd, in geval van nood, in Brussel te laten spelen. Maar ook daar is het antwoord negatief. Onder meer omdat de Brusselse politie er de voorkeur aan geeft dat Anderlecht op zondagmidd­ag speelt. Een risicoweds­trijd op vrijdagavo­nd is voor hen al helemaal geen optie.

Thomas Slembrouck (woordvoerd­er Antwerp) ‘‘We willen op alles voorbereid zijn en daarom onderzoeke­n we nu al alternatie­ven om de wedstrijd op een andere locatie te spelen.’’

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? De Bosuil ligt er voorlopig nog bij als een puinhoop. Op 28 juli moet Antwerp  Anderlecht hier doorgaan.
FOTO WIM HENDRIX De Bosuil ligt er voorlopig nog bij als een puinhoop. Op 28 juli moet Antwerp Anderlecht hier doorgaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium