Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De juiste mentalitei­t is belangrijk­er dan tactiek”

Ricardo Sa Pinto is meteen duidelijk in eerste interview als coach van Rouches

- FRANK BUYSE EN BOB FAESEN

De juiste man op de juiste plek. In het Frans dan. Met de Portugese Ricardo Sa Pinto koos Standard een coach naar het beeld van de passionele club. In zijn eerste interview als baas van de Rouches legt hij uit dat zijn mentalitei­t misschien wel zijn grootste kwaliteit is. “Ik ben geen slang.”

Wat weten we over de Portugees Ricardo Sa Pinto (44)? Ex-middenveld­er van de Rouches. Een charismati­sch man, maar een vurig temperamen­t ook: in 1996 liep de 45-voudige internatio­nal een jaar schorsing op omdat hij bondscoach Arthur Jorge een mep had verkocht. “Ik ben een emotioneel mens, ja. Ik vind het langs de lijn nog steeds moeilijk de controle te behouden.”

Wat nog? Standard is sedert 2009 al de negende job als TD of coach voor Leeuwenhar­t – een gemiddelde van 19 matchen per club. “En toch ben ik iemand van projecten en stabilitei­t”, beweert hij dan. Een man met een doel dus. En dat begon in Luik bij voorzitter Venanzi, waar hij op drie uren op een aantal blaadjes uittekende hoe en met wie hij van Standard weer de vurige topclub van weleer wilde maken. De volgende dag was hij hoofdcoach voor het komende seizoen, met optie op een jaar extra. Tijd voor een eerste evaluatie.

Eerst dit, het komt altijd en overal terug: Sa Pinto is toch zo’n emotioneel baasje. Passioneel op training en agressief langs de lijn. We denken meteen: een nieuwe Preud’homme op Sclessin.

“Michel was hier mijn trainer. Véél bewonderin­g, ja.”

En Diego Simeone is hele

maal je voorbeeld, ongetwijfe­ld.

“Ik ben een adept, ja. Alleen winnen telt. Als Pep Guardiola zegt dat mentalitei­t belangrijk­er is dan tactiek, dan volg ik hem honderd procent.”

Weer vuur op Sclessin. Komt het nieuwe, oude Standard er eindelijk weer aan?

“Dat gevoel heb ik toch. Pas op, ik heb geen toverstok waarmee ik alles zomaar kan veranderen. Toch merk ik het aan mijn spelers. Hoe ze wandelen, hoe ze lachen. Het vertrouwen keert terug. Ik geloof echt dat er een nieuwe dynamiek is. De mentalitei­t en focus om terug te keren zijn er al. Nu moeten de resultaten volgen. En voor mij telt alleen winnen. Daarna komt het mooie voetbal wel. Geen enkele ploeg zal het makkelijk hebben tegen ons. We hebben ons goed versterkt: Mpoku, Pocognoli, Ochoa, Agbo…”

En Belfodil is nog steeds niet weg.

“Iedereen schrijft dat hij weg zal gaan. Maar het zou goed zijn als hij zou blijven.”

Want je moet een ploeg en een systeem vormen maar je weet niet of je beste speler blijft.

“Dat is lastig, ja. Voorlopig zegt hij me dat er niks is of dat de mogelijkhe­den die voorbijkwa­men niet interessan­t genoeg waren. Ik wil ook geen spelers die niet willen blijven. De ploeg staat boven het individu: voor mij is dat de manier om Standard terug naar de top te brengen.”

Is dit eindelijk je een langetermi­jnproject voor jou?

“Dat ik nooit ergens lang bleef, was veelal door omstandigh­eden. In Griekenlan­d werden mijn spelers bijvoorbee­ld zes maanden niet betaald. Je doet dan alles om ze gemotiveer­d te houden, maar makkelijk is dat niet. Bij Sporting Lissabon werd ik kampioen met de jeugd en kende ik een succesvoll­e Europa Leaguecamp­agne: ik ben heus wel een man van projecten en stabilitei­t. Maar ik ben vooral altijd rechtdoorz­ee. Ik ben geen slang.”

Playoff 1 is de enige ambitie van Standard…?

“Meteen! Geef me pen en papier!”

Daarmee is het grote Standard niet terug, hoor.

“De doelstelli­ng is Play-off 1. Daarna is alles mogelijk.”

 ?? FOTO BELGA ?? Coach Ricardo Sa Pinto,
Leeuwenhar­t is zijn bijnaam.
FOTO BELGA Coach Ricardo Sa Pinto, Leeuwenhar­t is zijn bijnaam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium