Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wie houdt Federer nu nog van de titel?

Blessures kosten Murray en Djokovic stek in halve finales

- PAUL DE KEYSER

Van de befaamde big four schiet na de kwartfinal­es van Wimbledon alleen nog Roger Federer over, superfavor­iet voor een achtste eindwinst. Nadat Rafael Nadal maandag al sneuvelde, was het gisteren de beurt aan Andy Murray en Novak Djokovic, allebei op de sukkel met verontrust­ende blessures.

Zien we Andy Murray en Novak Djokovic de eerstkomen­de weken nog terug op het tenniscour­t? Zo goed als zeker niet. Eerstgenoe­mde maakt zich zorgen om een aanslepend­e heupblessu­re, de ander om een elleboog die steeds meer pijn doet. “Profession­eel tennis wordt fysisch steeds meer belastend”, zuchtte Djokovic na zijn opgave in de tweede set tegen Tomas Berdych (6-7, 0-2). “Het valt niet mee om een seizoen op het hoogste niveau te acteren en toch gezond te blijven. Uiteindeli­jk blijven we mensen.”

De komende dagen moet hij zich beraden met zijn artsen. “Het gaat al anderhalf jaar op en af met die elleboog. Geen enkele specialist is duidelijk omtrent wat ik moet doen. Een operatie? Ik veronderst­el dat ik sowieso rekening moet houden met een break.”

Zijn opgave was een schrale troost voor Andy Murray, in hetzelfde schuitje met een zeurende heup. De Brit zal daarmee maandag leider blijven van de wereldrank­ing, ondanks zijn verlies tegen Sam Querrey. “Niemand kan nummer een blijven”, haalde hij de schouders op. Ook hij zal de koppen samen moeten steken met zijn medische staf. “De weken vóór Wimbledon waren we voortduren­d bezig met oplossinge­n op korte termijn. Net genoeg om mee te kunnen doen. Dat moeten we nu anders bekijken. Al met het oog op de US Open van eind augustus misschien.”

De Brit toonde zich een gentleman en weidde niet uit over de problemen die hem gisteren in de slotsets tegen Sam Querrey, het 24e reekshoofd, haast letterlijk veroordeel­den tot tennis op een been (twee keer 1-6). “Misschien waren die laatste twee sets niet nodig geweest als ik me in de tweede beurt niet twee keer op rij mijn opslag laat ontfutsele­n. Ik had het kunnen af- maken in drie sets. Naar het einde van de match serveerde hij echter extreem sterk en ging hij helemaal voor zijn shots. Daar kon ik niet veel tegen doen.”

Kanon aan servicelij­n

Met Sam Querrey valt trouwens altijd op te passen op Wimbledon. De 29-jarige Californië­r voldoet aan een paar cruciale voorwaarde­n om er de grote namen beentje te lichten. Met zijn 1,98 meter en 95 kilogram kan hij bijvoorbee­ld een kanon in stelling brengen aan de servicelij­n. Een geducht wapen in het grastennis, zoals hij in de vorige editie bewees, toen hij titelverde­diger Djokovic uit de kwartfinal­es hield. Gisteren liet de Amerikaan op centre court zijn 126e ace van het tornooi noteren. En opnieuw maakte hij de uittredend­e kampioen tot slachtoffe­r. Andy Murray dus. Een flinke domper op de vreugde in Londen, na het hoogstandj­e van Johanna Konta, dinsdag de eerste Britse in de halve finales van Wimbledon sinds Virginia Wade in 1978.

Daarmee lijkt hoe dan ook de weg vrij voor Roger Federer (35), gisteren in drie sets voorbij Milos Raonic, de verliezend­e finalist van vorig jaar. Wie houdt de FedExpress nu nog van een achtste succes, vijf jaar na zijn vorige triomf op de All England Club?

 ?? FOTO EPA ?? Roger Federer is de enige overgeblev­en topfavorie­t in de halve finales.
FOTO EPA Roger Federer is de enige overgeblev­en topfavorie­t in de halve finales.
 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Novak Djokovic.
FOTO AFP Novak Djokovic.
 ?? FOTO AFP ?? Andy Murray.
FOTO AFP Andy Murray.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium