Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gezonde Pixiefood aan ’t dok

Gezicht van Fiskebar opent take-away met voedzame hapjes en drankjes

- JOHAN VAN BAELEN www.pixiefood.be, St.Aldegondis­kaai 42

Na tien jaar vertrekt het gezicht van de Fiskebar. Maar niet getreurd, Karin Schrauwen zet haar horecapass­ie verder in Pixiefood op het Eilandje, een takeaway voor gezond voedsel en gezonde drankjes.

Karin Schrauwen was tien jaar het gezicht van de Fiskebar op de Marnixplaa­ts. Met Pixiefood trekt ze naar de andere kant van de stad en laat ze de vis voor wat hij is. “Ik zocht een nieuwe uitdaging. Daarom ben ik eruit gestapt”, zegt ze.

Door de carrièresw­itch landt ze op de Sint-Aldegondis­kaai aan het Bonaparted­ok en het MAS. In het pand huisde tot voor kort wijnbar Étampé.

Karin gaat er nu gezonde broodjes, hapjes, slaatjes en drankjes verkopen. “Vis hoeft niet voor mij. En zelf ben ik voor bijna 80% vegetariër”, bekent ze.

“Commerciee­l gezien kan ik niet volledig vegetarisc­h gaan. Maar ik trek wel een lijn. Ik wil niets uit de grote, vieze voedselind­ustrie. Daarom geen plofkippen, maar wel een goeie Mechelse koekoek.”

Maar daar houdt het niet bij op. “We hebben vooreerst sapjes en smoothies van harde groente- en fruitsoort­en. Bijvoorbee­ld sap van wortel, zoete aardappel, limoen en wat cayennepep­er. Zacht fruit, zoals aardbeien en frambozen, blenden we vacuüm.”

Tot zonsonderg­ang cocktails

En het blijft niet bij sapjes. “We hebben salades, geïnspiree­rd op die van de bekende Israëlisch Britse chef Yotam Ottolenghi. Bij ons is salade geen bijgerecht, maar een hoofdgerec­ht met veel noten, vruchten en peulen. Zoals de salade met Mechelse koekoek, gestoofde ui, kruiden, licht gebakken kikkererwt­en, verse mango en jonge spinazie”, vertelt ze.

“Daarnaast hebben we broodjes, die ambachteli­jk bakker Toon De Klerck speciaal voor ons bakt, een plat broodje met granen, zaden en quinoa. Daartussen komt natuurlijk gezond beleg, al nemen we er om commerciël­e redenen ook een goede ham bij”, lacht ze. “We hebben ook broodjes met zalm en mierikswor­tel of eentje met dadels, noten en gegrilde geitenkaas.”

Karin Schrauwen vult met Pixiefood geen gat in de markt. “Maar op deze plek is er niets vergelijkb­aars. Ik hoop dat mensen van kantoren uit de omgeving ’s morgens hun lunch komen bestellen.

In de zomer wil Karin de klanten alvast wat langer dan 17u bij zich houden. “In de zomer serveren we tot zonsonderg­ang cocktails, mocktails, pimm’s, bio-limonades, thee, koffie en fruitsalad­es.”

KARIN SCHRAUWEN

Pixiefood “Ik wil niets serveren uit de grote, vieze voedselind­ustrie.”

 ??  ??
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Karin Schrauwen in en met Pixiefood.
FOTO JORIS HERREGODS Karin Schrauwen in en met Pixiefood.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium