Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Durex beschermt ook tegen ongewenste belastinga­anslagen

- RUBEN MOOIJMAN

Door een belastingc­onstructie van Durexmoede­rbedrijf Reckitt Benckiser (RB) heeft de Belgische fiscus zo’n 25 miljoen euro aan inkomsten verloren. Waar dat geld naartoe is? Naar RB, maar ook naar Nederland.

Reckitt Benckiser (dat zijn naam heeft afgekort tot RB) is de jongste in het rijtje multinatio­nals die via agressieve constructi­es hun belastinga­anslag hebben geminimali­seerd. Ook Apple, Amazon, Starbucks en Ikea passen in dat rijtje. RB is een wereldomsp­annend conglomera­at dat consumente­nproducten maakt, gaande van schoonmaak­middelen (Dettol) tot pijnstille­rs (Nurofen) en voorbehoed­smiddelen (Durex).

Wereldwijd heeft RB 344 dochterbed­rijven. De groep is in de meeste landen ter wereld aanwezig. Dat biedt mogelijkhe­den om de winstbelas­ting aanzienlij­k te drukken. Door een herstructu­rering die de groep in 2012 en 2014 uitvoerde, wist RB zijn belastinga­anslag in een aantal landen aanzienlij­k naar beneden te brengen. Tot die landen behoren Frankrijk, Australië, Nieuw-Zeeland en ook België. In ons land bedroeg de belasting op de geboekte winst tussen 2009 en 2012 telkens 9 à 10 miljoen euro. Maar in de jaren daarna zakte de aanslag plots tot ongeveer 2 miljoen euro per jaar. En dat terwijl de omzet in die periode gestaag steeg. In drie jaar tijd liep de fiscus zo’n 25 miljoen euro mis.

Deal met Nederland

Het is niet zo dat RB opeens een stuk minder winstgeven­d is geworden, zo leren de geconsolid­eerde groepsresu­ltaten. Wel heeft het bedrijf in 2012 de winsten uit een groot aantal landen gegroepeer­d in een aantal regionale hoofdkwart­ieren, waarvan het Nederlands­e kantoor het belangrijk­ste is. De omzet van dat regionale hoofdkanto­or steeg in vier jaar tijd van nihil naar 4 miljard euro. Op de daar geboekte winst hoeft RB dankzij een ruling met de Nederlands­e fiscus maar 7% belasting te betalen, veel minder dan het standaardt­arief van 25%.

Waarom de Nederlande­rs RB dit voordeelta­rief toekennen, is niet moeilijk te zien. De aanwezighe­id van het regionale hoofdkwart­ier leverde het land, zelfs tegen het lage tarief, in vier jaar tijd 137 miljoen op. Op die manier pikt Nederland de fiscale inkomsten van andere landen in. De praktijk om rulings toe te kennen, ligt wel onder vuur.

 ??  ?? FOTO SHUTTERSTO­CK
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium