Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pamplona pakt seksueel geweld tijdens viering San Fermín aan

- KOEN GREVEN

Voor nogal wat mannen is de jaarlijkse viering van San Fermín in het Spaanse Pamplona één feest van stieren, drank en vrouwen. De stad wil het seksueel geweld stoppen.

Javier D.F. is totaal gedesillus­ioneerd als hij op vrijdagmid­dag het Paleis van Justitie van Pamplona uit komt lopen. Voor de 34-jarige Catalaan eindigde de eerste van negen dagen feesten in de cel. Twintig uur later stond hij met een boete van 2.808 euro weer op straat.

D.F. is veroordeel­d voor het meermaals aanraken van het achterwerk van een vrouw. “Ongeloofli­jk”, stamelt hij. “Ik ben me van geen kwaad bewust. Ik zou zoiets nooit doen. Ik werd door de politie gedwongen te bekennen, anders zouden de gevolgen nog veel erger zijn. Ik heb niet eens een idee om welke vrouw het gaat.”

Wie aangifte tegen hem gedaan heeft, zal D.F. ook nooit weten. Bij het snelrecht in Pamplona worden de slachtoffe­rs volgens het protocol totaal afgescherm­d. Wel heeft hij haar 500 euro schadeverg­oeding moeten betalen.

Rode handen tegen misbruik

D.F. staat nu officieel te boek als de eerste veroordeel­de dader wegens seksueel geweld bij San Fermín 2017. Dit jaar wordt namelijk in de Noord-Spaanse stad niet alleen bijgehoude­n hoeveel gewonden er elke dag vallen bij het dagelijkse stierenren­nen, maar de organisati­e komt ook steevast vlak voor het middaguur naar buiten met een bulletin waarin het aantal gevallen van seksuele agressie wordt vermeld.

De organisati­e van het jaarlijkse volksfeest voert een grote campagne om misbruik tegen te gaan. Met de inzet van 3.500 agenten moeten niet alleen aanslagen worden voorkomen, maar wil Pamplona herhaling van tal van incidenten en serieuze misdrijven proberen te vermijden.

De straten van Pamplona hangen dit jaar vol met camera’s en overal duiken rode handen op als symbool tegen seksuele agressie. Bussen en taxi’s zijn volgeplakt met stickers waarop seksueel geweld wordt afgewezen:

‘No es no’ (‘Nee is nee’). De stad wil een voortrekke­rsrol spelen bij het terugdring­en van seksueel geweld. De misdrijven staan in de regio Navarra namelijk niet op zich. In de Spaanse zomers hebben vele feesten structuree­l te kampen met mishandeli­ngen, aanranding­en of andere delicten. “Het is een diepgewort­eld probleem dat voortvloei­t uit machismo”, stelt Laura Berro, die in Pamplona schepen van Gelijkheid is. “Het is echt niet normaal om een vrouw zomaar aan te raken of iets tegen haar te roepen. Dat is verwerpeli­jk.”

De organisati­e in Pamplona zal niet snel tot afgelastin­g overgaan. Daarvoor zitten de Sanfermine­s – sinds 1591, en bedoeld als eerbetoon aan de heilige San Fermín – simpelweg te diep in de genen bij de circa 200.000 inwoners van de stad. Het stierenren­nen (acht ochtenden om 8u) en de tal

van andere activiteit­en zijn de status van een lokaal feest al lang ontgroeid. Bij de nu lopende editie worden anderhalf miljoen mensen verwacht, uit de hele wereld . “De feesten zijn nog steeds fantastisc­h, maar de laatste jaren is er veel in negatief opzicht veranderd”, zegt Marta Ramon uit Pamplona. “Soms is het respect ver te zoeken. Als je komt om anderen lastig te vallen, blijf dan liever weg.”

Alles kan en mag? Niet meer

Dat is ijdele hoop. Burgemeest­er Joseba Asiron begrijpt dat zijn stad van 6 tot 14 juli elk jaar weer uit zijn voegen barst. De negen feestdagen zorgen bovendien voor zoveel inkomsten dat hij niet graag de kip met de gouden eieren zou slachten.

“Toch zou het wel mooi zijn als we het imago weer iets zouden kunnen bijstellen”, zegt Asiron. “Nu associëren velen de Sanfermine­s met een feest van stieren, wijn en vrouwen. En sommigen denken dat alles kan en mag. Dat gevoel van onschendba­arheid moet verdwijnen.”

Burgemeest­er Asiron kijkt hoofdschud­dend naar de vrouwen die op de eerste dag weer uitdagend hun borsten tonen. Ook dit wil hij niet langer tolereren. Toch is het volgens de bestrijder­s van seksueel geweld van groot belang dat dergelijke gedraginge­n niet als excuus worden opgevoerd.

“Erin geluisd”

Iedere dag tussen 11.15u en 11.30u wordt het aantal officiële gevallen van seksueel misbruik bekendgema­akt. Er is een handvol gevallen gemeld en drie daders zijn opgepakt. Javier D.F. uit Barcelona is een van hen. Hij heeft het gevoel er te zijn “ingeluisd”. “Ik werd plots door twee stille agenten aangehoude­n. Ik zou zijn aangewezen. Voor mijn kant van het verhaal had niemand interesse. Nu sta ik als aanrander geregistre­erd”, zucht D.F. na een nacht cel, die hij deelde met onder meer een Nederlande­r die een stierengev­echt had verstoord.

Als de avond over Pamplona valt, viert de drinkende en hossende massa weer massaal feest. Uit een filmpje dat journalist­e Victoria van tv-zender Antena 3 met haar mobiele telefoon maakte, blijkt dat het machismo niet zomaar verdwijnt. Mannen gaan intimidere­nd naast haar lopen, anderen willen met haar op de foto en een feestgange­r probeert haar zelfs op de mond te zoenen. De grens tussen een slechte grap en misbruik is bij de Sanfermine­s nog steeds flinterdun.

 ??  ?? In de stad staan overal rode handen als symbool tegen seksuele agressie. Rechts: Een vrouw geprangd in de mensenmass­a in Pamplona. Onder: De San Fermínfees­ten lokken telkens anderhalf miljoen bezoekers vanuit de hele wereld. “Maar als je komt om...
In de stad staan overal rode handen als symbool tegen seksuele agressie. Rechts: Een vrouw geprangd in de mensenmass­a in Pamplona. Onder: De San Fermínfees­ten lokken telkens anderhalf miljoen bezoekers vanuit de hele wereld. “Maar als je komt om...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium