Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N IN...

- (blg)

POLEN/OERBOS:

De Europese Commissie wil dat Polen het kappen van bomen in het vermaarde woud van Bialowieza stopt. De Commissie vraagt het Europese Hof van Justitie om voorlopige maatregele­n uit te vaardigen die Warschau dwingen om het kappen op te schorten in afwachting van een uitspraak ten gronde. De Commissie en Polen ruziën al lang over de bomenkap in het woud van Bialowieza, een van de laatste grote oerbossen in Europa. Het woud herbergt unieke fauna, waaronder de grootste bizonpopul­atie van het oude continent, en wordt beschermd in het kader van het Europese Natura 2000.

VS/VIER VERMISTEN:

Amerikaans­e speurders hebben op een stuk grond bij de stad Philadelph­ia in de staat Pennsylvan­ia het lichaam van een 19jarige man opgegraven. Hij is een van de vier mannen van 19 tot 22 jaar die sinds vorige week worden vermist. De man is om het leven gebracht. De politie heeft de 20jarige zoon van de eigenaar van het terrein opgepakt. Hij probeerde een auto van een van de vermiste mannen te verkopen.

CAMBODJA/ZAND:

Cambodja verbiedt de uitvoer van zand om milieurede­nen. De voorbije jaren werden miljoenen tonnen zand uit Cambodja geëxportee­rd om aan landwinnin­g te doen in Singapore. In het gebied zijn ook Belgische baggeraars actief, zoals DEME en Jan De Nul.

SINTMAARTE­N/DOOD DOOR JETBLAST:

Op het eiland SintMaarte­n in de Caraïben is een toeriste weggeblaze­n door de sterke luchtstroo­m uit de motoren van een vliegtuig. Ze raakte gewond en is later overleden. De 57jarige NieuwZeela­ndse wou net als vele andere toeristen zien hoe een Boeing 737800 opsteeg aan Maho Beach. De luchthaven ligt net naast het strand.

RUSLAND/NEMTSOV:

De Tsjetsjeen Zaoer Dadajev is veroordeel­d tot 20 jaar cel voor de moord op de Russische oppositiel­eider Boris Nemtsov in Moskou in 2015. Er kon geen opdrachtge­ver voor de moord worden aangeduid. Vier andere mannen kregen celstraffe­n tussen 11 en 19 jaar.

SPANJE/MILJOENENB­OETE:

Spanje moet van het Europees Hof van Justitie 3 miljoen euro betalen voor het laattijdig vrijmaken van zijn havendiens­ten voor het laden en lossen van goederen. Met de discussie over de wetMajor bij ons in het achterhoof­d, is de uitspraak van het Europees Hof van Justitie interessan­t. Het Hof had Spanje al eens op de vingers getikt omdat de Spaanse regels rond het laden en lossen in de havens indruisten tegen de Europese regels.

CENTRAALAF­RIKAANSE REPUBLIEK/BABY GEDOOD IN ARMEN MOEDER:

Gewapende mannen hebben in een ziekenhuis in de CentraalAf­rikaanse Republiek een baby doodgescho­ten in de armen van haar moeder. Dat maakte de hulporgani­satie Artsen Zonder Grenzen bekend.

CANADA/ASTRONAUTE GOUVERNEUR­GENERAAL:

De voormalige astronaute Julie Payette zal worden aangesteld als de nieuwe gouverneur­generaal van Canada. Dat is de hoogste vertegenwo­ordiger van de Britse troon. Eerste minister Justin Trudeau zal de 53jarige FransCanad­ese Payette aanduiden als opvolgster van David Johnston.

GROOTBRITT­ANNIË/BREXIT:

Jeremy Corbyn, voorzitter van Britse oppositiep­artij Labour, zegt dat “Labour klaar is om de Brexitonde­rhandeling­en te voeren”. Corbyn had donderdag een ontmoeting met de Michel Barnier, de Europese hoofdonder­handelaar voor de Brexit, in Brussel. De ontmoeting kwam er een dag nadat de Britse minister van Buitenland­se Zaken Boris Johnson had laten verstaan dat de “EU kan fluiten naar de Brexitreke­ning”. Barniers repliek was kort maar krachtig: “Ik hoor geen gefluit, alleen de klok die tikt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium