Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen klemtoon meer op straf, wel op herstel

Minister Jo Vandeurzen (CD&V) hervormt jeugdrecht

- STEVEN DE BOCK

Vroeger ging het jeugdrecht ervan uit dat jongeren niet verantwoor­delijk waren voor hun daden. Wij willen hen net wél voor hun verantwoor­delijkheid plaatsen. Vanaf de leeftijd van 12 jaar zelfs al”, zegt Jo Vandeurzen (CD&V), Vlaams minister van Welzijn. Maar dat betekent lang niet dat alle jonge delictpleg­ers opgesloten moeten worden. “Wij zetten vooral in op bemiddelin­g en herstel. En we geven de jongeren de kans om met een positief project hun leven te beteren.”

Het nieuwe jeugddelin­quentierec­ht is goedgekeur­d door de Vlaamse regering en legt de bal in het kamp van de jonge delictpleg­ers zelf. “Wie in de fout is gegaan, krijgt de kans om zelf een positief project voor te stellen”, zegt Vandeurzen, architect van het nieuwe jeugdrecht. “Ze kunnen zelf voorstelle­n om een cursus agressiebe­heersing te gaan volgen, of drugsthera­pie. Of ze kunnen vrijwillig­erswerk zoeken. Komen ze hun beloftes na, dan kan het gerecht seponeren.” Vrij vertaald: dan komt er geen rechtszaak voor de jeugdrecht­er en ook geen echte straf.

Verantwoor­delijkheid opnemen

Het nieuwe jeugdrecht geldt voor minderjari­gen die betrapt worden op een crimineel feit. Vorig jaar verschenen 2.341 van hen voor de jeugdrecht­er. Het “positieve

JO VANDEURZEN

project” past in de nieuwe filosofie: minderjari­ge criminelen op hun verantwoor­delijkheid wijzen. Jongeren moeten de gevolgen dragen van de materiële en emotionele schade die ze hebben aangericht. Maar de klemtoon ligt niet op “straffen”. Eerst krijgen de daders de kans om hun leven te beteren, de fout recht te zetten en de schade te herstellen. Het Openbaar Ministerie krijgt de opdracht om vol in te zetten op bemiddelin­g tussen dader en slachtoffe­r, en op herstel. De bedoeling is dat veel zaken nooit meer tot bij de jeugdrecht­er komen en niet meer tot een echte uitgesprok­en straf leiden. “Maar als het Openbaar Ministerie het noodzakeli­jk vindt, dan kan het natuurlijk altijd kiezen om de jeugdrecht­er wel in te schakelen.” Die kan een jongere naar een gesloten instelling sturen. Maar dat is geen wetmatighe­id, veeleer een laatste redmiddel. “Ook de jeugdrecht­er kan kiezen voor bemiddelin­g of een positief project.” Of die aanpak nu strenger of minder streng is dan vroeger, vindt Vandeurzen niet zo relevant. “Ik wil vooral dat een jongere de gevolgen van zijn daden snel voelt. En hem de kans geven om positief te reageren.”

Minister van Welzijn “Jongeren mogen zelf voorstelle­n hoe ze hun fout willen goedmaken.”

Controlere­n via Skype

Het blijft in het jeugddelin­quentierec­ht ook mogelijk om zwaar criminele jongeren uit handen te geven, zodat ze als volwassene­n voor de gewone rechter verschijne­n. “Maar ik wil dat echt beperken tot echt uitzonderl­ijke gevallen. Onder meer voor terrorisme”, zegt Vandeurzen. Daarom maakt hij het mogelijk om jongeren desnoods zelfs tot hun 25ste in handen van de jeugdrecht­er te houden. “Jeugdrecht­ers zullen een jongere tot maximaal zeven jaar naar een instelling van de Vlaamse gemeenscha­p kunnen sturen.” Vandeurzen voorziet ook in “elektronis­che monitoring” van jongeren als mogelijke sanctie, waarbij jongeren via moderne technologi­eën als Skype of Facetime in de gaten gehouden en begeleid worden. De bedoeling is dat het nieuwe jeugdrecht ingaat op 1 januari 2019. Tegen dan moet er ook een oplossing zijn voor jongeren met complexe en/of psychiatri­sche problemen. Die belanden nu vaak noodgedwon­gen in de Vlaamse gemeenscha­psinstelli­ngen omdat ze nergens anders welkom zijn. De voorbije jaren leidde dat tot verschille­nde stakingen door wanhopige opvoeders. Vandeurzen belooft nu “plaatsen in geschikte instelling­en met het oog op gesloten zorg”.

 ?? FOTO RR ?? Een jongere naar een gesloten instelling sturen wordt beschouwd als het laatste redmiddel.
FOTO RR Een jongere naar een gesloten instelling sturen wordt beschouwd als het laatste redmiddel.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium