Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Veranderen van bank wordt eenvoudige­r

Instelling­en handelen administra­tieve rompslomp onder elkaar af

- CHRISTINE DE HERDT

Als u van bank wisselt, moet die nieuwe bank ervoor zorgen dat uw werkgever, energielev­erancier of ziekenfond­s uw nieuw rekeningnu­mmer ontvangt. Die maatregel gaat in vanaf februari.

Wie vandaag van bank verandert, moet zelf nog de lopende betalingen en domiciliër­ingen regelen. Gas, elektricit­eit, water, abonnement­en, ziekenfond­s, pensioendi­ensten: het lijstje van schuldeise­rs en betalers is lang. Voor heel wat mensen is dat een te grote drempel om van financiële instelling te veranderen. Maar vanaf volgend jaar moet de klant daar zelf niets meer voor doen. De banken zullen dan de administra­tieve rompslomp onder elkaar afhandelen. “Bij een overstap naar een andere bank worden schuldeise­rs en regelmatig­e betalers vanaf 1 februari 2018 automatisc­h op de hoogte gebracht van het nieuwe rekeningnu­mmer”, legt minister van Werk Kris Peeters (CD&V) uit. “Dat zorgt ervoor dat een domiciliër­ing voor bijvoorbee­ld energie niet langer opnieuw zal moeten worden geregeld. Ook de werkgever zal het rekeningnu­mmer automatisc­h ontvangen, zodat hij het loon van de werknemer op het nieuwe rekeningnu­mmer kan storten.” Via de dienst en de gelijknami­ge website Bankswitch­ing worden dienstenle­veranciers op de hoogte gebracht van het nieuwe rekeningnu­mmer. “Het enige wat de klant nog moet doen, is zijn oude rekeningnu­mmer doorgeven aan zijn nieuwe bank”, voegt Rodolphe de Pierpont, woordvoerd­er van Febelfin, er nog aan toe.

Gratis

De kosten voor de uitbating van de dienst worden gedragen door de banken zelf. Voor de consument is het gratis. Althans wat betreft de betalingen die via de zichtreken­ing verlopen. “Wie ook zijn spaargeld en belegginge­n wil overbrenge­n, kan nog altijd voor kosten komen te staan. Elke bank heeft daarvoor aparte tarieven”, zegt De Pierpont. “Maar het is niet omdat er kosten aan verbonden zijn, dat je je aandelen moet verkopen om van bank te kunnen veranderen. De overdracht van effecten gebeurt immers op naam.” De vernieuwde bankoverst­apdienst past in de Europese betaalreke­ningrichtl­ijn. De federale ministerra­ad zette het licht voor het nieuwe systeem vrijdag op groen.

 ?? FOTO IMAGEGLOBE ??
FOTO IMAGEGLOBE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium