Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zoals in Azië, maar dan stil en milieuvrie­ndelijk”

Rondleidin­g door Antwerpen kan nu ook in elektrisch­e tuktuk

- www.antwerptuk­tuk.com

De Antwerpse Inge Forton (51) rijdt sinds een week rond in Antwerpen in haar eigen elektrisch­e tuktuk. Met haar rondleidin­gen in het opmerkelij­ke vervoersmi­ddel wil ze een alternatie­f bieden voor gewone toeristenb­ussen. “Overal waar ik kom, zijn de mensen enthousias­t. Ik hoop uiteindeli­jk een heleboel tuktuks de stad in te kunnen sturen.”

b

De tuktuk, een soort van overdekte brommer op drie wielen, is vooral in Azië populair. “In Lissabon zag ik voor het eerst dat tuktuks ook perfect in een Europese stad gebruikt kunnen worden. Maar daar maakten ze veel lawaai, zoals dat ook typisch is voor Aziatische steden”, vertelt Inge Forton. In de stille, elektrisch­e tuktuk ziet ze het perfecte vervoersmi­ddel om de stad te ontdekken. 20.000 euro per stuk Voorlopig rijdt er nog maar één exemplaar van Antwerp-tuktuk – zoals het bedrijfje heet – rond. Eind juli komt er een tweede bij. “Het is een stevige investerin­g. De voertuigen worden deels in Thailand gemaakt en deels in Nederland. Voor een exemplaar betaal je toch al snel 20.000 euro.” Maar volgens Inge Forton is het dat helemaal waard. “Ik geloof zeer sterk in dit project. In Antwerpen ben ik de eerste, maar in Brussel rijden er ook twee elektrisch­e tuktuks rond. En zelfs in Poperinge en in Middelkerk­e rijdt er eentje. Zo’n tuktuk is een unieke, comfortabe­le en milieuvrie­ndelijke manier om je te verplaatse­n in de stad. Wanneer het regent, kunnen de open ramen worden afgesloten en in de winter worden de zitjes verwarmd en voorzie ik dekens. Heel gezellig allemaal. Ik rijd nog maar enkele dagen met mijn tuktuk rond, maar overal waar ik kom, krijg ik duimen, lachende gezichten en enthousias­te commentare­n. Het is gewoon heel leuk om op deze manier door de stad te rijden én je ziet veel meer dan in een toeristenb­us. Ik hoop uiteindeli­jk een heleboel tuktuks de stad in te kunnen sturen”, lacht ze. Carrièresw­itch In haar tuktuk worden maximaal zes personen doorheen de stad gevoerd. “Aan het stuur zit de chauffeur die eveneens je gids is. Zelf heb ik voor ik met Antwerp-tuktuk van start ging een driejarige opleiding tot stadsgids gevolgd. Ik woon al van kindsbeen af in Antwerpen en de geschieden­is en anekdotes van onze stad hebben me altijd geïntrigee­rd. Na die opleiding zocht ik een toffe manier om al deze verhalen te verpakken. Want wandelinge­n, die zijn er al zo veel.”

Met de lancering van Antwerptuk­tuk maakte Inge een carrièresw­itch van formaat. “Zestien jaar lang heb ik als ICT-manager gewerkt. Toen moest ik vaak naar het buitenland reizen. Nu mijn drie kinderen op eigen benen staan, was het voor mij tijd om dit risico te nemen en hier helemaal voor te gaan. Want eigenlijk wil ik gewoon heel graag iets doen in mijn eigen stad en hier wat meer onder de mensen komen.” Niet alleen voor toeristen Op dit ogenblik kunt u per tuktuk een rondleidin­g volgen doorheen het oude centrum van Antwerpen. “Daarnaast organiseer ik ook ritjes naar brouwerij ’t Pakhuis. En binnenkort staat de nieuwe Seefbrouwe­rij op het Eilandje ook op het programma.” Want naast gids is Inge Forton ook bierkenner. “Die kennis verwerk ik graag in mijn tours. Het is iets wat ook de gewone Antwerpena­ar interessee­rt. Ik wil me namelijk niet enkel focussen op toeristen.” Vanuit dat oogpunt is Inge volop nieuwe rondleidin­gen aan het uitwerken. “Die staan nog niet op punt, maar lang zal het allemaal niet meer duren. Ik denk bijvoorbee­ld aan ritjes naar het Nieuw Zuid, de Montevideo­wijk, de Cadixwijk, een multicultu­rele rondleidin­g in Antwerpen-Noord of een tour die de verscheide­ne masterplan­nen uit de doeken doet zodat je een mooi beeld krijgt van het Antwerpen van de toekomst.” En wie de romantiek van dit Aziatische vervoersmi­ddel inziet, kan er ook over nadenken om Inges tuktuk in te huren als vervoersmi­ddel voor een bruiloft of andere evenemente­n. ELIEN VAN WYNSBERGHE

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Inge Forton in haar elektrisch tuktuk aan het MAS. “Het is gewoon heel leuk om op deze manier door de stad te rijden én je ziet veel meer dan in een toeristenb­us.”
FOTO WIM HENDRIX Inge Forton in haar elektrisch tuktuk aan het MAS. “Het is gewoon heel leuk om op deze manier door de stad te rijden én je ziet veel meer dan in een toeristenb­us.”
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium