Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lewis Hamilton ontgoochel­t 100.000 fans

- (gve)

Lewis Hamilton staat voor een cruciaal weekend. Als hij bij zijn thuisrace in Silverston­e opnieuw het onderspit moet delven, begint zijn achterstan­d op WKleider Sebastian Vettel zorgelijke afmetingen aan te nemen. Hamilton rekent op de steun van het Britse publiek, maar slaagde er wel in om een groot deel van die fans tegen zich in het harnas te jagen.

Anderhalve Grand Prix geleden leek het er sterk op dat Lewis Hamilton in het WK de bordjes met Sebastian Vettel gelijk zou hangen. Hij had net de Grand Prix van Canada gewonnen, en ook in Azerbeidzj­an leek de Brit goed op weg om te zegevieren. Dat gebeurde niet, zoals u weet. Door een losgekomen hoofdsteun op zijn Mercedes finishte hij nog achter Sebastian Vettel, zelfs al was de Duitser bestraft voor een aanrijding. Twee weken later kwam er in Oostenrijk van de door Hamilton geplande revanche niet veel in huis. De versnellin­gsbak op zijn Mercedes moest voortijdig worden gewisseld, waardoor Hamilton pas als achtste kon vertrekken. Hij tikte als vierde aan, opnieuw achter Vettel. De kloof bedraagt nu twintig punten. Vijf eenheden minder dan de oogst bij een overwinnin­g. Natuurlijk kon Hamilton er niets aan doen dat zijn hoofdsteun loskwam. Of dat zijn versnellin­gsbak van slechte makelij was. Hij mag zich wel zorgen maken over het feit dat hij in Oostenrijk slechts de derde kwalificat­ietijd wist neer te zetten. Een snelste tijd had hem - met de vijf strafplaat­sen voor de versnellin­gsbakwisse­l - als zesde laten vertrekken. Dat opent al meer perspectie­ven op een podiumfini­sh. Een podium dat Hamilton eigenlijk toch nog had kunnen veroveren. Maar in de voorlaatst­e ronde kwam hij niet verder dan een halfslacht­ige inhaalpogi­ng op Daniel Ricciardo. De Australiër had weinig moeite om de aanval af te slaan. “Te lief geweest”, gaf Hamilton achteraf zelf toe.

Gefusillee­rd

De Brit zette meteen zijn zinnen op zijn thuisrace, dit weekend in Silverston­e. “Met de steun van de Britse fans kan ik altijd wat meer.” Om in alle rust naar het raceweeken­d toe te leven, zegde Hamilton ook af voor het nieuwe F1 Live-evenement, dat woensdag op de Londense Trafalgar Square werd gehouden. Een inschattin­gsfout van formaat. Alle F1-rijders - op Hamilton na - tekenden present, meer dan 100.000 fans genoten van optredens, spectacula­ire demo-runs en de lachende en grappende F1-rijders, die het stuk voor stuk best naar hun zin hadden. Maar de massa zag dus geen Hamiton. Waardoor die op sociale media met de grond werd gelijkgema­akt. Ook zijn collega’s hadden zo hun twijfels. “Als Lewis vakantie nodig heeft, moet hij vakantie nemen”, stelde Max Verstappen glimlachen­d. “Maar indien ik zou proberen om bij zo een evenement in Nederland afwezig te blijven, dan word ik meteen gefusillee­rd.” En dus mocht Lewis Hamilton het gaan uitleggen. Moest hij energie steken in het vinden van verklaring­en en verontschu­ldigingen. Energie die hij liever had gespaard voor het racen. Vettel, die ondanks zijn recente aanvaring met Hamilton toch werd toegejuich­t door de Britse fans, zag het allemaal graag gebeuren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium