Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kleine bakfietsen moeten binnenkort op het fietspad

Verkeerssp­ecialist pleit al langer voor verduideli­jking wegcode

-

Binnenkort hebben bakfietsen die niet breder zijn dan een meter hetzelfde statuut als een fiets. Dat betekent dat je met deze bakfietsen op het fietspad moet rijden. Verkeersde­skundige Ivan Bruggeman pleit al langer voor een verduideli­jking van de verkeersre­gels voor de verschille­nde soorten bakfietsen.

Waarschijn­lijk rijden heel wat mensen met een bakfiets op het fietspad, maar tot op heden mag dat eigenlijk alleen maar als het om een tweewieler gaat. Daar komt dus veranderin­g in. De FOD Mobiliteit en Vervoer heeft een aanpassing van de wegcode klaar. De veranderin­g moet nog worden goedgekeur­d door de minister van Mobiliteit, maar dat lijkt een formalitei­t. De aanpassing zou wellicht nog dit jaar in voege kunnen treden.

Verkeersde­skundige Ivan Bruggeman pleit al langer voor een aanpassing van de verkeersre­gels voor bakfietsen. “De regels zijn op dit moment zeer complex. Tegelijker­tijd zie je het aantal bakfietsen in het straatbeel­d toenemen. Daarom is het dringend nodig om duidelijkh­eid te scheppen in de wegcode”, zegt hij.

“Niemand kent de regels”

Omdat er geen specifieke regels zijn voor bakfietsen, moeten deze voertuigen zich houden aan de regels voor fietsen, driewieler­s, vierwieler­s en gemotorise­erde rijwielen. “Maar die regels zijn eigenlijk voor niemand duidelijk. Zowel de bestuurder­s van bakfietsen als veel politieage­nten weten niet precies wat wel en niet mag. Dat kan verregaand­e gevolgen hebben over aansprakel­ijkheid en wanneer er wel of geen procesverb­aal kan of mag uitgeschre­ven worden”, zegt Ivan Bruggeman.

Eenrichtin­gsstraten

De aanpassing­en die de FOD Mobiliteit en Vervoer wil doorvoeren, zorgen al voor iets meer duidelijkh­eid. “Binnenkort geldt voor elke bakfiets die niet breder is dan één meter, ongeacht het aantal wielen dat het voertuig heeft, hetzelfde als voor een fiets. Dat betekent dat je ermee op het fietspad moeten rijden en dat bestuurder­s ook in een aantal eenrichtin­gsstraten tegen het verkeer mogen inrijden. In feite hebben deze bakfietsen dezelfde rechten en plichten als een gewone fiets.”

Voor alle andere bakfietsen, breder dan één meter of gemotorise­erd, gelden andere regels. Deze voertuigen moeten op de rijweg fietsen en vallen onder dezelfde verkeersre­gels als automobili­sten.

“Dergelijke maatregel schept alvast wat meer duidelijkh­eid. Want nu zie je dat mensen vaak willekeuri­g gebruikmak­en van de openbare weg. Ik begrijp dat niet voor elk nieuw fenomeen de wegcode kan veranderd worden. Maar er is wel de mogelijkhe­id om die aan te passen. Dat is minder omslachtig”, besluit Ivan Bruggeman.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium