Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hardy op weg naar assisen

Mechelaar vervolgd voor twee moorden en twee moordpogin­gen

- THEO DERKINDERE­N

Het parket wil dat de Mechelse seriemoord­enaar Renaud Hardy (55) voor het hof van assisen verschijnt. De zaak komt vandaag voor de raadkamer. Hardy wordt beticht van twee moorden en twee moordpogin­gen.

Mechelaar Renaud Hardy werd in september 2015 opgepakt als dader van de moord op Linda Doms in Hofstade. Ontkennen kon Hardy niet, want hij had de feiten opgebiecht aan een vriendin en vooral: hij had de moord op zijn ex gefilmd. De beelden werden door de speurders bij een huiszoekin­g teruggevon­den.

De arrestatie van Renaud Hardy betekende ook een doorbraak in de moord op de 82-jarige Maria Walschaert­s uit Leest, anderhalf jaar eerder. Speurders hadden daar DNA-sporen teruggevon­den van een onbekende man. Die sporen kwamen overeen met die van Hardy. Desondanks ontkende de Mechelaar zijn betrokkenh­eid bij de feiten.

Door het aantreffen van zijn DNA bij Linda Doms konden nog twee moordpogin­gen worden opgehelder­d. Het ging om een feit bij een alleenstaa­nde vrouw in Bonheiden in september 2014. Hardy probeerde binnen te dringen in de woning, maar slaagde niet in zijn opzet. Hij zette het op een lopen, maar liet gereedscha­p achter. Een werktuig waarop DNA-sporen werden teruggevon­den. Hoewel er geen fysiek contact was met de bewoonster, zijn de speurders ervan overtuigd dat hij van plan was om ook die vrouw om het leven te brengen.

Valentijns­avond 2015

Laatste feit dat in de schoenen van de Mechelaar wordt geduwd, is de moordpogin­g op actrice Veerle Eyckermans in Zemst. Op valentijns­avond 2015 viel hij de actrice aan met een knuppel. Eyckermans kroop door het oog van de naald, want door haar gegil werd een buurtbewon­er gealarmeer­d. Toen Hardy de man in de gaten kreeg, vluchtte hij weg. Hij liet de knuppel en een muts achter. Ook daar werden belangrijk­e DNA-sporen op teruggevon­den. Toch ontkent Hardy elke betrokkenh­eid bij de feiten.

Vandaag moet de raadkamer de knoop doorhakken en de zaak doorverwij­zen naar de kamer van inbeschuld­igingstell­ing. Die zal dan in het najaar definitief beslissen of de moordzaak voor het hof van assisen of voor de correction­ele rechtbank komt.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De zaak komt vandaag voor de raadkamer in Mechelen.
FOTO JORIS HERREGODS De zaak komt vandaag voor de raadkamer in Mechelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium