Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Buiten spits minder betalen”

- (wba)

Er komt een nieuw onderzoek naar rekeningri­jden voor personenau­to’s in Vlaanderen. Dat moet slim en budgetneut­raal zijn, vindt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (NVA). Dat wil zeggen: bestaande verkeersbe­lastingen vallen weg en wie de spits mijdt, moet minder betalen.

“Iedere Vlaming vindt het normaal om te betalen op vakantie:

péage waarom zouden buitenland­ers dan niet moeten betalen voor het gebruik van onze wegen? Vlaanderen wordt stilaan een buitenbeen­tje in Europa.” Minister Ben Weyts, bevoegd voor Mobiliteit, schept opnieuw klaarheid in het dossier rond rekeningri­jden voor personenau­to’s.

Daarbij denkt hij aan een variabel tarief. “We moeten de grote stromen in het verkeer kunnen sturen. Op die manier kunnen we autorijder­s die de spitsuren mijden of vrachtwage­nchauffeur­s die ’s nachts rijden financieel belonen”, zegt hij. Een gevolg is dat wie in de spits rijdt, duurder af is dan wie op rustige momenten de baan op gaat.

“De bestaande verkeersbe­lastingen worden wel afgeschaft”, zegt Weyts. “Vandaag belasten we het bezit van een wagen en niet het gebruik van onze wegen. Als je naar de files kijkt, weet je dat dit niet langer houdbaar is.”

Weyts heeft een nieuwe studie besteld die het rekeningri­jden voor personenau­to’s dichterbij moet brengen. Binnen één jaar moeten er een gedetaille­erde prognoses over verschille­nde toekomstsc­enario’s beschikbaa­r zijn. Daarmee doet Weyts het voorbereid­ende werk, zoals het in het regeerakko­ord staat ingeschrev­en. De definitiev­e beslissing schuift door naar de volgende Vlaamse regering.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Minister Ben Weyts.
FOTO PHOTO NEWS Minister Ben Weyts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium