Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brons voor Antwerpse boot

Solarboot van UAntwerpen haalt het podium op prestigieu­ze race in Monaco

- PATRICK VAN DE PERRE

De solarboot van de UAntwerpen heeft in Monaco brons gewonnen op de Monaco Solar Boat Challenge. De boot is gemaakt door een aantal ingenieurs­studenten van de UAntwerpen.

Vrijdag eindigde het HZS Solar Boat Team zelfs tweede in de Endurance Fleet Race. “De uithouding­srace is onze favoriete proef. Die staat ook het dichtst bij de origine van de zonnebootr­aces. De andere proeven, sprint en slalom, zijn er bijgekomen om het publiek te plezieren”, zegt docent Willem Maes.

Ook in de snelheidsr­aces van zaterdag deed de HZS het prima. In deze race, die niet meetelde voor het eindrangsc­hikking waarin UAntwerpen de derde plaats behaalde, werd de HZS vijfde met een maximumsne­lheid van 21,6 kilometer per uur. In de slalomrace legde de HZS beslag op de derde plaats.

“We hebben misschien niet de snelste, maar wel de meest stabiele en wendbare boot van de groep. Zelfs een tweede plaats in de eindrangsc­hikking zat er even in. Alleen de uiteindeli­jke winnaar, de NHL Solarboatt­eam uit Nederland, stak er echt bovenuit. Maar we zijn hoe dan ook tevreden met de derde plaats na een vlekkeloze race. Het is onze beste prestatie ooit in Monaco”, besluit Maes.

Het is ondertusse­n tien jaar geleden dat studenten van de Antwerpse faculteit Toegepaste Wetenschap­pen voor het eerst een boot met aandrijvin­g via zonnepanel­en bouwden. In de loop der jaren werd het concept verfijnd.

Over het water vliegen

“Ook nu weer is er heel wat veranderd ten opzichte van de vorige boot. Dit exemplaar is uitgerust met ‘hydrofoils’ of draagvleug­els. Die zorgen ervoor dat de boot letterlijk over het water vliegt en daardoor nauwelijks weerstand kent”, zegt teamleider Mathias Moens.

Als er voldoende snelheid is, wordt de boot vanzelf uit het water gelicht. “Dat zorgt ervoor dat de snelheid nog aanzienlij­k toeneemt. Het materiaal dat we voor onze solarboot gebruiken, speelt daarin ook een rol. De boot is voornameli­jk gemaakt uit carbon, waardoor hij amper 65 kilogram weegt”, aldus Moens.

De race in Monaco is ondertusse­n uitgegroei­d tot een begrip in het vakmilieu. Ieder jaar nemen er steeds meer ploegen uit de meest diverse landen deel aan de wedstrijd. Alleen duurzame boten zijn welkom.

WILLEM MAES Docent Universite­it Antwerpen ‘‘We hebben niet de snelste, maar wel de meest wendbare boot.”

 ?? FOTO UANTWERPEN ??
FOTO UANTWERPEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium