Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hittegolf maakt honderden Belgische toeristen ziek

Reisbijsta­nd Touring merkt sterke stijging in aantal maag- en darmproble­men

- JAN STASSIJNS

De reisbijsta­nd van Touring noteert een sterke stijging van het aantal tussenkoms­ten voor maag en darmproble­men bij vakantiega­ngers. De oorzaak is de aanhoudend­e hitte in grote delen van Spanje, Griekenlan­d, Italië en OostEuropa.

“Warme temperatur­en vereisen veel meer hygiëne van de vakantiega­ngers en daar loopt het mis.” Zo verklaart Touring de sterke stijging van het aantal Belgische vakantiega­ngers met maag- en darmproble­men. In grote delen van Spanje, Griekenlan­d, Italië en Oost-Europa (en in mindere mate Zuid-Frankrijk) is al heel de zomer een hittegolf aan de gang, met temperatur­en die tot boven de 40 graden stijgen.

Te nonchalant

Touring kreeg de eerste vijftien dagen van de zomervakan­tie al 11.240 oproepen. Dat is 3% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal interventi­es is met 8% gestegen, naar 2.715. De sterkste stijging ziet Touring in het aantal infectiepr­oblemen. “We hebben maar liefst 15% meer infectiepr­oblemen genoteerd in vergelijki­ng met de eerste twee vakantiewe­ken vorig jaar”, zegt Danny Smagghe van Touring. “Ook het aantal mensen met een zonneslag is gestegen, van 61 naar 82. Dit jaar belooft dus een ‘topjaar’ te worden.”

Touring waarschuwt vakantiega­ngers dan ook om voldoende aandacht aan hygiëne te besteden. “Vakantiega­ngers eten en drinken zaken die sneller bederven vanwege de warmte”, zegt Smagghe. “Ook andere kleine kwaaltjes zitten in de lift door het nonchalant omspringen met de hygiëne op de vakantiebe­stemming. Infectiezi­ektes komen niet alleen in tropische landen voor. Dat is een misvatting. De manier waarop mensen reizen, speelt een grote rol. Een goede voorbereid­ing, voorzichti­gheid, een goede hygiëne en een dosis gezond verstand doen de kans dat je ziek wordt aanzienlij­k dalen.”

Opletten met ijs

Let dus goed op wat u eet. Vermijd rauw vlees en let op met salades. Het is ook goed uitkijken met ijsjes, want die kunnen een bron van infectie vormen. En om ijsblokjes te maken, gebruikt u best flessenwat­er dat niet in de zon heeft gestaan. Zelfs om uw tanden te poetsen is flessenwat­er de meest veilige optie. Was meer dan regelmatig uw handen, zeker ook de kinderen die daar zelf niet altijd bij stilstaan.

“Een ander opvallend fenomeen is de stijging van het aantal reizigers met luchtwegin­fecties”, zegt Smagghe. “Dat komt door de aircosyste­men, waardoor mensen plots van een zeer warme omgeving in een koude terechtkom­en. Zorg er dus voor dat het verschil met de buiten- en binnentemp­eratuur niet te groot is.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium