Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Britten in Brexit-paniek

Voedselvoo­rziening, gezondheid­szorg en economisch­e stabilitei­t in het gedrang

- MARC VAN DE WEYER

Als een Duitser de Britten een les in ironie geeft, dan weet je dat er iets niet in de haak is in het Verenigd Koninkrijk. Oorzaak van de nationale verwarring is de Brexit, een keuze waarvan steeds meer Britten de enorme consequent­ies beginnen in te zien. Zelfs de eer van marmelade staat op het spel.

Gisteren begon in Brussel het serieuze werk van de scheidings­onderhande­lingen die over goed twintig maanden moeten leiden tot de Brexit. De Britse Brexit-minister David Davis bleef maar kort in het Berlaymont­gebouw. Britse commentato­ren merkten op dat zijn delegatie enkel een klein zwart notitieboe­kje op tafel had liggen, terwijl het team rond Europees toponderha­ndelaar Michel Barnier stevige dossiers bij had. Een zoveelste teken dat de Britten slecht voorbereid zijn, geen voorstelle­n doen, niet weten wat ze willen, terwijl de Europese kant zijn huiswerk heeft gemaakt? Of juist een signaal dat voor David Davis en andere voorstande­rs van een harde Brexit het doel glashelder is?

Honderd miljard

De onderhande­lingsronde die gisteren begon, behandelt de dringende kwesties die volgens het Europese kamp van tafel moeten zijn voor er aan de rest kan begonnen worden. De positie van de drie miljoen EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en die van anderhalf miljoen Britten op het continent. De Ierse grens (des te pikanter nu de minderheid­sregering van premier May ondersteun­d wordt door Noord-Ierse unionisten). En de nu al tot gescheld leidende vraag hoeveel de Britten moeten betalen bij wijze van scheidings­regeling. De schattinge­n lopen uiteen van 60 miljard tot meer dan honderd miljard euro.

De Brexit-klok heeft een ingebouwd mechanisme: eind maart 2019 loopt dat af en staat het Verenigd Koninkrijk buiten, met of zonder scheidings­akkoord. Vorige week begon met het indienen van de Repeal

Bill het gigantisch­e proces om 20.000 stuks Europese wetgeving in Britse wetteksten om te zetten. Topbureauc­raten lieten al weten dat de Britse ambtenarij dat niet aankan in de toegemeten tijd.

Pro-Europese politici laten ballonnetj­es op over mogelijkhe­den om een (harde) Brexit te vermijden. Ook ex-premier Tony Blair deed zijn duit in dat zakje. De scheidslij­nen lopen door het kabinet, met hardliners als David Davis aan de ene en minister van Financiën Philip Hammond aan de softe andere kant.

Concrete gevolgen

De remoaners, zoals de heftig anti-Europese media hen noemen, krijgen steevast de beschuldig­ing dat ze verraders zijn en de volkswil negeren. Maar de Britse publieke opinie leert iedere dag ook dat de Brexit concrete gevolgen heeft. Economisch­e op de eerste plaats. Voor het referendum was de Britse economie de stabielste groeier in de G20-groep. Nu tekent ze de zwakste groeicijfe­rs op. Er komen ook steeds meer waarschuwi­ngen over de consequent­ies van de centrale eis van de Brexiteers: het stoppen van de ‘ongecontro­leerde’ EU-migratie. Zonder jonge Balten of Polen valt de Britse horeca stil. Zonder Europese medewerker­s zal ook de nationale gezondheid­szorg in de problemen geraken. De NHS is ook zeer bezorgd over de uittrede uit het Europese atoomagent­schap Euratom (onderdeel van de harde Brexit), waardoor bestraling van kankerpati­ënten in het gedrang kan komen.

En dan de marmelade. Een Duits Europarlem­entslid opperde in een ironische bui dat de Brexit Duitse confituurm­akers de kans zou geven om hun waar weer ‘marmelade’ te noemen, wat ze niet meer mochten sinds de Britten die benaming voor hun sinaasappe­lgelei wisten te reserveren. De hoger genoemde Britse media begonnen in koor te joelen. Waarop de Duitser besloot dat het toch geen goed idee was om Duitse humor naar GrootBritt­annië te exporteren: “dan maar weer auto’s”.

 ?? FOTO EPA ?? Britse Brexitmini­ster David Davis en Europees toponderha­ndelaar Michel Barnier.
FOTO EPA Britse Brexitmini­ster David Davis en Europees toponderha­ndelaar Michel Barnier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium