Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trump in vrije val

-

Donald Trump blijft records opstapelen in de peilingen. Dieptereco­rds, weliswaar. Zes maanden ver in zijn ambtstermi­jn staat amper 36% van het Amerikaans­e volk nog achter haar leider. Trump kroont zich zo tot de minst populaire president van de laatste zeventig jaar.

Het vertrouwen in Donald Trump is zoek. Nu al, na 178 dagen in het Witte Huis. Een popularite­itspoll van de krant The Washington Post en tv-zender ABC News levert Trump de slechtste approval rating op die een naoorlogse president ooit haalde in zijn eerste zes maanden. Bij Trumps eedafleggi­ng sprak 45% van de Amerikanen haar steun uit voor de nieuwe president. Dat was in vergelijki­ng met Barack Obama (67%) al geen vette kluif, maar sindsdien ging het steil omlaag met Trumps popularite­itscijfers. Op dag honderd in april had hij nog 42% van het volk achter zich, vandaag staat de teller op 36%. Meer zelfs, zes op de tien Amerikanen noemt Trump een ronduit slechte president. Met een eindcijfer van 59% liet Obama een veelal tevreden volk na. Ook Bill Clinton kende halverwege ‘93 een dip met 41%, maar hij trok zijn cijfer quasi onmiddelli­jk weer omhoog. Door de vele beleidsbes­lissingen die Trump op de lange baan schuift, ziet het er niet naar uit dat The Donald dit snel rechttrekt.

Naar redenen voor Trumps dalende popularite­it is het niet ver zoeken. De ondervraag­de Amerikanen stellen zich vragen bij zijn binnenland­politiek, de banden met Rusland en de zorgwet die Obamacare moet vervangen.

Trump zelf lijkt zich weinig zorgen te maken. Naar goede gewoonte haalde hij op Twitter uit naar The

Washington Post en ABC News. “Met valse anonieme bronnen en dit soort frauduleuz­e berichtgev­ing verstoren de media onze democratie.” Dat laatste ging vergezeld door de hashtag – drie keer raden – #fake news. (dvg)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium