Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Stop hondenplas­jes in speel- en voortuinen”

Campagne wijst baasjes op aanhoudend probleem ‘wildplasse­nde’ honden

- ANDREAS ROTTY

Beste dier, plas niet hier’, staat te lezen op de nieuwe posters van de stad. De campagne moet baasjes ertoe aanzetten hun viervoeter niet zomaar overal een pootje te laten opheffen. Hardnekkig­e overtreder­s riskeren een boete die kan oplopen tot 350 euro.

“Hondenplas­jes beschadige­n straatmeub­ilair, bezorgen geuroverla­st en zijn onhygiënis­ch”, zegt schepen van Dierenwelz­ijn Nabilla Ait Daoud (N-VA). Met deze campagne wil ze eigenaars sensibilis­eren over het plasgedrag van hun hond.

“Urine tegen gevels, brievenbus­sen, lantaarnpa­len, banken of in speeltuine­n is niet de bedoeling.” Volgens het kabinet is het een van de vaste problemen in een grootstad. Bijvoorbee­ld in geveltuint­jes, waar vaak de ene hond ruikt dat er al een andere heeft geplast en er dus ook even de blaas ledigt. Net als de volgende passanten.

Mensen die er last van ondervinde­n kunnen een boodschap sturen naar de schuldige baasjes. Via de site van de stad kunt u een poster vinden die u aan het raam kan hangen. Op de poster staat een plassende hond met de campagnesl­ogan ‘Beste dier, plas niet hier’. Het blijft vooral een ludieke campagne, zegt Daoud. “We gaan geen hondenpatr­ouilles oprichten. We willen dat burgers elkaar hierop aanspreken.”

Toch kunnen systematis­che overtreder­s een boete krijgen. “Wie na herhaaldel­ijke waarschuwi­ngen manifest weigert de regels te respectere­n, kan een boete van maximaal 350 euro krijgen van de politie.”

Daoud wijst er nog op dat er genoeg zones zijn waar baasjes hun hond de vrije loop kunnen laten en waar ze niemand storen.

 ?? FOTO WAS ?? Schepen Nabilla Ait Daoud (NVA).
FOTO WAS Schepen Nabilla Ait Daoud (NVA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium