Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ontzettend jammer dat zo’n unieke plek blijft leegstaan”

Oproep om Café Wilson nieuw leven in te blazen massaal gedeeld

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Op een paar dagen tijd werd de Facebookpo­st van Eva De Wolf bijna tweeduizen­d keer geliket en gedeeld. In haar bericht richt ze zich tot AB InBev om van het pand waar tot vorig jaar Café Wilson huisde, een ontmoeting­splek voor de buurt te maken. AB InBev zegt er werk van te maken.

‘Beste InBev. U kent mij niet, ik drink geen bier. Maar ik ken u wel. Ik rijd elke ochtend en avond voorbij uw leegstaand café. En elke keer doet het me een beetje pijn. Tot vorige zomer was het een drukbezoch­t terras, op het kruispunt van Deurne, Borgerhout en Berchem’, schrijft buurtbewoo­nster Eva De Wolf op haar Facebookpa­gina. Daarmee doelt ze op het pand van Café Wilson in de Karel de Preterlei, dat er nu al bijna een jaar verlaten bij ligt. “En dat terwijl deze buurt schreeuwt om een paar fijne ontmoeting­splekken”, schrijft ze verder. ‘Door uw abnormaal hoge vraagprijs voor een nieuwe uitbater (en nee, ik ben geen kandidaat), maakt u dat praktisch onmogelijk. Heeft u al eens gehoord van ethisch ondernemen? Renoveer het pand, doe een paar centen van die vraagprijs, en doe onze buurt een groot plezier’, schrijft ze aan de multinatio­nal.

Geen pionnetje op wereldkaar­t

Wolfs oproep werd massaal geliket en gedeeld. “Dat had ik totaal niet zien aankomen”, reageert ze. “Zelf kwam ik vaak in Café Wilson, net als heel wat oudere mensen die vlakbij wonen, jonge gezinnen die na een wandeling met hun kinderen hier iets kwamen drinken of mensen die hun tram misten en een plekje zochten om gezellig te wachten. Onze buurt heeft nood aan een plek met een sociale functie. Dat dit gigantisch­e pand op zo’n prachtige locatie blijft leegstaan, wordt op de duur bijna wraakroepe­nd.”

De Wolf begrijpt niet dat een multinatio­nal als AB InBev geen toegevinge­n kan doen naar jonge ondernemer­s om het pand snel een nieuwe invulling te geven. “Deze plek is geen pionnetje op een wereldkaar­t. InBev moet toch inzien wat een café als dit betekent voor onze buurt? Ik begrijp het wel. Cafés komen en gaan. Maar deze locatie is uniek in onze buurt. Plekjes als de Wilson maken het verschil tussen een levendige buurt en een buurt waar niets te beleven valt. En het feit dat zo veel mensen mijn bericht delen, tot ver buiten mijn vriendenkr­ing, toont gewoon aan dat er een algemene nood is aan een heroplevin­g van deze plek.”

AB InBev zegt de zaak net zoals de vele buurtbewon­ers te betreuren. “Het is in ons grootste belang hier zo snel mogelijk opnieuw een bloeiende zaak van te maken”, zegt communicat­iemedewerk­ster Fleur Poets van AB InBev. “Want ook wij huren dit pand en verhuren het vervolgens door. Maar helaas heeft de vorige uitbater de ruimtes boven het café lange tijd onderverhu­urd en helemaal laten verloedere­n. In die mate zelfs dat het pand onbewoonba­ar is verklaard. Op dit ogenblik stellen we alles in het werk om de situatie te regularise­ren. We hebben daarvoor de nodige vergunning­saanvragen ingediend bij de stad en wachten nu op een antwoord. We hopen nog dit jaar in zee te kunnen gaan met een uitbater die de buurt de gezellige zaak kan geven die ze verdient.”

“Huurprijs is marktconfo­rm”

AB InBev verzekert bovendien met de verbouwing­swerken te zullen starten, ook al is er nog geen nieuwe uitbater gevonden. “We willen het pand zo snel mogelijk opnieuw verhuurd krijgen, anders schieten we onszelf in de voet. Wat betreft de huurprijs: die is marktconfo­rm. En de renovatiew­erken, daarover zullen commerciël­e onderhande­lingen plaatsvind­en. Want mochten we de gehele kost ervan afschuiven op een geïnteress­eerde uitbater, dan vinden we niemand.” De brouwerijk­eten zegt overigens dat ze bijna een akkoord hadden met een nieuwe uitbater. “Maar die krabbelde twee weken geleden terug. We hebben onze zoektocht opnieuw opgestart, want ook voor ons kan dit niet snel genoeg gaan.”

 ??  ?? Het pand waar vroeger Café Wilson huisde, staat te verkommere­n. “Onze buurt schreeuwt om een fijne ontmoeting­splek”, zegt buurtbewoo­nster Eva De Wolf, wiens Facebookpo­st al meer dan tweeduizen­d keer werd geliket en gedeeld.
FOTO DIRK KERSTENS
Het pand waar vroeger Café Wilson huisde, staat te verkommere­n. “Onze buurt schreeuwt om een fijne ontmoeting­splek”, zegt buurtbewoo­nster Eva De Wolf, wiens Facebookpo­st al meer dan tweeduizen­d keer werd geliket en gedeeld. FOTO DIRK KERSTENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium