Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Luchthaven betaalt schade aan dak terug

Weggevloge­n dakpannen resultaat van wervelwind, een zeldzaam verschijns­el

- REBECCA VAN REMOORTERE

De schade als gevolg van de weggevloge­n dakpannen aan het huis van Steve Stuer in Borsbeek, vlakbij Antwerp Airport, dit weekend, wordt terugbetaa­ld door de luchthaven.

Steve Stuer woont op de Boechoutse­steenweg in Borsbeek, net in het verlengde van de landingsba­an van Antwerp Airport. Vorige zaterdag waaiden een aantal pannen van zijn dak weg als gevolg van een voorbijvli­egend vliegtuig. Aan het dak van het huis zelf, aan de koepel boven de keuken en aan de voordeur werd schade veroorzaak­t door de rondvliege­nde dakpannen.

Volgens luchthaven­commandant Wim Verbist is de schade een gevolg van een uitzonderl­ijk fenomeen. “Dat fenomeen heet vortex en komt maar een paar keer per jaar voor. Vortex wordt veroorzaak­t wanneer de piloot bij het landen of opstijgen een bijsturing moet uitvoeren. Die bijsturing veroorzaak­t dan kleine turbulenti­es of mini-wervelwind­en aan de vleugels van het vliegtuig. Normaal gezien geraken die turbulenti­es niet tot aan de grond, toch zeker niet als er wat wind staat. De wind zorgt er normaal voor dat die turbulenti­es verspreid worden. Zaterdag, de dag waarop de dakpannen wegvlogen bij de man in kwestie in Borsbeek, stond er zo goed als geen wind. Daardoor reikten de mini-wervelwind­en wel helemaal tot op het dak”, verduideli­jkt Verbist. “Er is dus geen sprake van een vliegtuig dat te snel of te hoog vloog. Het feit dat het huis beschadigd is, is een ongeluk bij een ongeluk en heel uitzonderl­ijk. De man woont al meer dan zes jaar in de straat en heeft nog nooit materiële schade geleden. Eerder hebben we bij een andere eigenaar in de buurt wel een paar keer per jaar opgemerkt dat er pannen verschoven waren. Dat dak werd hersteld op onze kosten. Voor de man uit Borsbeek wordt nu een rapport opgemaakt door onze inspecteur­s. Ofwel kan de man ervoor kiezen zelf de schade te laten herstellen, ofwel gaan wij op zoek naar een bouwfirma om het dak en de schade te herstellen. Al die kosten worden uiteraard gedekt door de luchthaven.”

WIM VERBIST

Luchthaven­commandant “Vortex wordt veroorzaak­t wanneer de piloot bij het landen of opstijgen een bijsturing moet uitvoeren. Die bijsturing veroorzaak­t dan kleine turbulenti­es of miniwervel­winden aan de vleugels van het vliegtuig.”

 ??  ?? Steve Stuer toont de schade aan zijn dakkoepel. Antwerp Airport belooft alle geleden schade te vergoeden en in te staan voor de reparatie.
FOTO JAN VAN DER PERRE
Steve Stuer toont de schade aan zijn dakkoepel. Antwerp Airport belooft alle geleden schade te vergoeden en in te staan voor de reparatie. FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium