Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Koalaman meteen op avontuur

Terwijl Mechelen juicht om aanwinst, treurt Zoo Antwerpen om verlies

- BIEKE LATHOUWERS

In Dierenpark Planckenda­el is een nieuwe koalaman aangekomen. Maka komt uit Duisburg en verkent op avontuurli­jke wijze zijn thuis en zijn nieuwe liefde Alinga.

“Maka is een echte avonturier”, weet verzorger Ben Van Dyck. “Ze hadden ons verwittigd dat hij heel ver kan springen. De eerste dagen vonden we hem vaak terug in de plantenbak­ken, iets waar de andere koala’s nooit eerder kwamen.”

Het was meteen grote liefde tussen ons koalavrouw­tje Alinga en de nieuwe koalaman. “Al vanaf het begin keek Alinga heel erg geïnteress­eerd naar haar nieuwe partner. Overdag zitten ze rustig blaadjes te knabbelen, elk in hun eigen boom, en kijken ze wat naar elkaar. Maar ’s avonds blijken ze wel heel erg actief”, vertelt woordvoers­ter Ilse Segers.

Infraroodb­eelden

“Op infraroodb­eelden is te zien hoe ze in het donker tot bij elkaar komen en proberen te paren. Dat belooft alvast vuurwerk voor het internatio­nale kweekprogr­amma.”

In Planckenda­el wonen sinds 1998 koala’s en in die tijd zijn er al negen jongen geboren. Met Maka en Alinga gaat Planckenda­el volop voor het internatio­nale kweekprogr­amma. De verzorgers duimen nu voor een baby het komende jaar.

Helaas liggen leven en dood dicht bij elkaar. Afgelopen weekend is de Antwerpse de bejaarde man Omaroo (11) gestorven aan kanker. Hij was al geruime tijd ziek. In de Vlaamse tuin woont wel Guwara nog. Die dame is intussen ook 14 jaar. Naast haar is het perk van boomkangoe­roe Lily.

 ??  ?? Nieuwe koalaman Maka.
FOTO PLANCKENDA­EL / JONAS VERHULST
Nieuwe koalaman Maka. FOTO PLANCKENDA­EL / JONAS VERHULST

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium