Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Drugskonin­g van het Darknet verhangt zich

- DOMINIQUE DECKMYN

De 26jarige Canadees Alexandre Cazes, de drugskonin­g van het Darknet, heeft zich verhangen in de cel. De politie ontmanteld­e zijn illegale online marktplaat­s Alphabay.

Alexandre Cazes werd vorige week dood teruggevon­den in de gevangenis van Bangkok. Hij had zich verhangen met een handdoek. De 26-jarige Franstalig­e Canadees, een programmeu­r, woonde al acht jaar in Thailand en was gehuwd met een Thaise. Op 5 juli werd hij door de politie gearrestee­rd. Hij zou volgens The Wall Street Journal worden uitgelever­d aan de Verenigde Staten. Volgens de Canadese krant

La Presse bezat Cazes drie huizen en vier Lamborghin­i’s. In totaal bedroegen zijn bezittinge­n zo’n 400 miljoen baht of 10 miljoen euro. Die zou hij hebben verdiend met zijn andere identiteit: op het Darknet, de onzichtbar­e onderwerel­d van het internet, stond hij bekend als DeSnake. Hij was een van de beheerders van de beruchte drugs- en wapenmarkt Alphabay.

Darknet

Eind 2014 dook Alphabay voor het eerst op. In nog geen drie jaar tijd werd het de belangrijk­ste online marktplaat­s voor handeltjes die het daglicht niet kunnen verdragen. In een gewone webbrowser was Alphabay onvindbaar, maar wie de speciale browser Tor installeer­de en daar het adres ‘alphabay- wyjrktqn.onion’ intikte, kwam terecht in een soort duistere versie van eBay. Iedereen kon er kopen en verkopen wat hij wilde, voorzichti­ge klanten opteerden er voor leverancie­rs die al veel positieve recensies hadden ontvangen. De betalingen gebeurden via de digitale munt Bitcoin.

Maar op 5 juli verdween Alphabay plotseling. Dat gaf aanleiding tot geruchten dat de uitbaters van de site er met het geld van hun klanten vandoor waren. Dat zou niet de eerste keer zijn geweest: de marktplaat­s Evolution werd in 2015 opgedoekt en de uitbaters zouden aan de haal zijn gegaan met 12 miljoen dollar. Inmiddels blijkt dat de Canadese politie in Quebec de servers van Alphabay in beslag

heeft genomen op de dag dat Cazes in Thailand werd gevat. Er zou nog een andere beheerder zijn van Alphabay, Alpha02, maar over zijn lot is nog niets bekend.

Alphabay was in het gat gesprongen dat was ontstaan na het opdoeken van de marktplaat­s Silk Road in 2013 en Silk Road 2.0 in 2014. De oprichter van Silk Road, Ross Ulbright, op het Darknet bekend als The Dread Pirate Roberts, werd in mei 2015 veroordeel­d tot tweemaal levenslang. In mei 2017 werd zijn beroep verworpen.

Nicolas Christin van de Carnegie Mellonuniv­ersiteit, die al jarenlang de handel op Darknet volgt, berekende dat op Alphabay dagelijks 600.000 tot 800.000 dollar werd verhandeld, tweemaal zo veel als tijdens de hoogdagen van Silk Road. Het moet de eigenaars miljoenen dollars per jaar aan commissie hebben opgeleverd. Consultant en voormalig cybercrimi­neel Brett Johnson schat dat de site 240.000 gebruikers had.

Volgens Nicolas Christin verkeert de handel op het Darknet nu in chaos, zei hij aan de website Wired. Het enorme handelsver­keer van Alphabay zoekt een uitweg op andere, kleinere Darknet-winkels, die het extra verkeer niet aankunnen. De marktplaat­s Hansa, bijvoorbee­ld, weigert tijdelijk nieuwe gebruikers vanwege de plotse toevloed.

Maar volgens Christin zal de handel zich snel herstellen. “Er is vraag, het is alleen afwachten wie in het aanbod zal voorzien.”

 ??  ?? Alexandre Cazes.
FOTO RR
Alexandre Cazes. FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium