Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HET WILDE WESTEN door een Tsjechisch­e bril

-

Hoog bezoek bij Zomer van Antwerpen: op de terreinen van de Scouts & Gidsen SintBernad­ette in Deurne presentere­n de zonen van Oscarwinna­ar Miloš Forman vanavond

Deadtown. Die filmische combinatie van locatiethe­ater, muziek, dans, circusacts en visuele verrassing­en neemt het publiek mee naar een fictief woestijnst­adje in het Wilde Westen.

De invloed van cinema op de theaterpro­ducties van de Praagse tweelingbr­oers Matej en Petr Forman (52) is geen toeval. Hun vader is de beroemde cineast Miloš Forman, die de meervoudig­e Oscarwinna­ars One Flew Over the Cuckoo’s

Nest (1975) en Amadeus (1984) regisseerd­e.

Scenograaf Matej en regisseur Petr, samen het Forman Brothers Theatre, zijn al sinds hun kindertijd verzot op westerns, een avontuurli­jk filmgenre dat doet dromen van weidse landschapp­en, stoere revolverhe­lden en baldadige saloons waar oude pianomuzie­k weerklinkt terwijl whisky drinkende cowboys poker spelen, op de vuist gaan en zich laten verleiden door dansende ‘gezelschap­sdames’.

“Als kind speelden Matej en ik vaak cowboy en indiaan”, vertelt Petr Forman in een exclusief gesprek met Gazet van

Antwerpen. “De Far West is een opwindende wereld die cineasten ook vandaag de dag nog steeds inspireert. Denk aan Quentin Tarantino’s uitstekend­e western

The Hateful Eight of aan de geslaagde remake van True Grit door de gebroeders Coen. Ook oude westernkla­ssiekers, zoals The Searchers, The Magnificen­t Seven en Once Upon a Time in the West, zijn vandaag nog steeds populair.”

BELLE ÉPOQUE

Voor Deadtown inspireerd­en de gebroeders Forman zich niet alleen op westerns, maar ook op de tijd waarin cinema werd uitgevonde­n. “In 1895, tijdens de belle époque, vertoonden de Franse filmpionie­rs Auguste en Louis Lumière met hun cinématogr­aphe hun eerste stille kortfilms in Parijs”, weet Petr. “In Amerika groeide cinema, mede dankzij de eerste westerns, al gauw uit tot een razend populair medium.”

“Omdat stille films opgenomen werden met een traag lopende camera, lijken de acteurs versneld en schokkerig te bewegen wanneer je de filmframes afspeelt op normale projecties­nelheid. Dat effect proberen we in Deadtown te recreëren. Tijdens de voorstelli­ng maken we ook gebruik van ‘rear projection’: een oude filmtechni­ek waarbij de acteurs te zien zijn tegen een vooraf gefilmde achtergron­d.”

“Vandaag gebruikt men blue screens en computeran­imatie, maar wij houden van de naïeve charme die stille films uitstraald­en. Denk aan Le Voyage dans la Lune van George Méliès uit 1902. Of aan de komische kapriolen van Buster Keaton. We hebben ons ook laten inspireren door sepiakleur­ige of zwart-wit foto’s uit de oude doos, om de sfeer van toen weer tot leven te wekken.”

“Toch is Deadtown fictie, omdat we onze fantasie hebben gebruikt en met acteurs, dansers, muziek, circusarti­esten en verrassing­en een imaginaire wereld creëren waarin het publiek kan wegdromen. Niemand weet hoe het er vroeger in het Wilde Westen écht aan toe ging. En daarom konden we als theatermak­ers onze verbeeldin­g de vrije loop laten en van Deadtown een uniek spektakel maken vol avontuur, romantiek, humor en spanning.”

JOERI NAANAI

 ?? Welkom in de wereld van Matej en Petr Forman
(foto boven): Deadtown is geen plek voor bangeri
ken. ?? FOTO'S RR
Welkom in de wereld van Matej en Petr Forman (foto boven): Deadtown is geen plek voor bangeri ken. FOTO'S RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium