Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Genyn verlengt zijn titel

-

Het boegbeeld van de Belgische delegatie op het WK paraatleti­ek, voor atleten met een beperking, heeft het waargemaak­t. Peter Genyn, uittredend wereldkamp­ioen 400m, pakte zilver. Maar zijn tegenstand­er die won, werd gediskwali­ficeerd en Genyn kreeg goud. Later deze week volgt het koninginne­nnummer, de 100m.

Over dik twee weken begint in het stadion waar destijds de Olympische en Paralaympi­sche Spelen van Londen 2012 plaatsvond­en, het WK atletiek. Dezer dagen is het de thuishaven van het WK para-atletiek. Gisteravon­d behaalde de 40-jarige Peter Genyn zilver op de 400m in de categorie T 51. Afhankelij­k van de graad van beperking worden de atleten ingedeeld, Genyn strijdt met atleten met tetraplegi­e (verlamming aan allevier de ledematen) zonder tricepsfun­ctie.

Genyn raakte op 16-jarige leeftijd verlamd toen hij enkele nekwervels brak nadat hij in ondiep water had gedoken. Genyn zocht troost in de sport, en is nu wereldtop.

Op de Paralympis­che Spelen van Rio 2016 behaalde hij goud op de 400m en de 100m. Op dit WK wilde hij zijn wereldtite­l die hij op het vorige WK behaalde, in Qatar, verlengen. Hij reed lang aan de leiding maar in de laatste rechte lijn haalde de Algerijn Mohamed Berrahal hem in. De Kalmthoute­naar was zichtbaar ontgoochel­d maar even later werd de Algerijn ge- diskwalifi­ceerd, omdat hij van zijn baan was afgeweken.

Genyn dus toch opnieuw goud, in een nieuw kampioensc­hapsrecord (1’21”63). Dat hij in topvorm was, bewees hij al in eerdere wedstrijde­n dit seizoen, hij verbeterde toen onder meer zijn wereldreco­rd 200m.

Genyn wil vrijdag zijn wereldtite­l op de 100m verlengen. (hjb)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium